Povratak

Pas koji često jede travu pojeo stoklas

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljvu 2013


Odgovara:
Ljiljana Vrhovac Uzur, univ. mag. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Naš pas Dina voli ponekad jesti travu. Tada obično drugi dan povrati hranu sa travom. Jučer je sin prilikom šetnje primjetio da je Dina pojela travu, ali i stoklas. Danas je povratila konzumiranu hranu u dva navrata. Brine nas stoklas koji je pojela. Da li je moguće da  se stoklas zapikne u želucu ili probavnom sustavu i izazove povraćanje ili druge probleme? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru, lijep pozdrav! Vesna

O: Psi koji često jedu travu imaju probleme sa želucem. Žvakanjem i gutanjem trave koja mehanički podražuje sluznicu želuca provociraju povraćanje. Posljedično se često javljaju i proljevi zelene boje, a u izmetu se mogu naći vlati neprobavljene trave.

Stoklas se najčešće nalazi zaboden u kožu šapa, obično između prstiju. Ako se ne ukloni na vrijeme vrlo ga je teško izvući zbog oblika vlati koje su nazubljene prema natrag i sprječavaju njihovo izvlačenje. Stoklas koji se zabode u tkiva s vremenom se raspada i trune izazivajući lokalne upale različitog stupnja. Djelomična destrukcija vlakana izvjesna je ukoliko je pas biljku polako žvakao. Moguće je da je stoklas pod utjecajem probavnih sokova omekšao i da je izbačen zajedno s ostalim sadržajem. Ipak bi bilo najbolje da ljubimicu odvedete na temeljit veterinarski pregled kako bi se postavila točna dijagnoza.

Bilo bi dobro i da promijenite način prehrane. Za početak Vam preporučam gastrointestinal program za pse s probavnim tegobama, primjerice BRIT GF VD Dog Gastrointestinal suhu hranu odnosno BRIT GF VD Dog Gastrointestinal konzervice.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr