Povratak

Pas kontinuirano kašlje | Kašalj kao simptom bolesti i pretrage potrebne za postavljanje dijagnoze

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Senka Sokolic Rasic web


Odgovara:
Senka Sokolić Rašić, dr. med. vet.
Pet centar, Av. V. Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Imam psa mješanca starog malo više od dvije godine. Skoro svaka 4 mjeseca pas počne kašljati iz čista mira i iskašljavati slinu.Nakon terapije prestane i sve je OK.Napominjem da se to nekada desi i dok spava jednostavno počne kašljati. Inače je dosta živahan i nisam primjetio da kašlje nakon umaranja, ali se brzo umori. Molim vas da mi odgovorite što bi bio uzrok, koje bi pretrage trebalo obaviti i gdje? LP, Zdenko

O: Kašalj kao simptom javlja se kod različitih bolesti: oboljenja dišnih organa (bakterijske, virusne i gljivične upale, alergije i iritacije, strana tijela, tumori), bolesti srca, migracija crijevnih parazita, zaraženost srčanim crvima (Dirofilarioza).

Za postavljanje dijagnoze potrebno je uzimanje anamneze, kompletni klinički pregled, rendgenska snimka, biokemija i kompletna krvna slika, pretraga urina, koprološka pretraga (pretraga izmeta radi isključivanja parazita); ukoliko je potrebno moguće je napraviti ultrazvuk, laringoskopiju, bronhoskopiju, trahealnu i bronhoalveolarnu lavažu. Pretrage možete obaviti na Veterinarskom fakultetu na klinici za unutarnje bolesti ili kod Vašeg veterinara.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr