Povratak

Pas, ljeto, vrućina i more / Toplotni udar

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Poštovani, ljeti često idemo brodom na višednevne izlete. Koju pasminu nam možete preporučiti? Sviđa nam se mops i francuski buldog.
Unaprijed hvala! Lucija

O: Sve pasmine poput mopsa, buldoga i boksera, zbog svoje "skraćene" ili "tupaste" njuškice podložne su toplotnom udaru. No, da Vas ne uplašimo na početku, obje željene pasmine su vrlo odane svojim vlasnicima i smatarju se ravnopravnim članom obitelji te je vrlo pohvalno što imate namjeru budućeg psa voditi sa sobom na izlete.

Vrućina, tj. toplina je jedan od ozbiljnijih stresnih faktora okoline te kod pasa izaziva pad apetita, usporen rast, slabiju reprodukciju i smanjene radne sposobnosti.

Ljeti se ova pojava češće javlja, ustvari dolazi do zagrijavanja tjelesne tekućine ili hyperthermie, a uzrok može biti i jak rad mišića (tjelesni napor prilikom vježbanja, lova i slično), fizička kondicija, jačina gustoće krznenog pokrivača psa, okolni faktori (vlažnost i ventilacija).

Toplotni udar prate tri tipične pojave: srčani udar, grč ili spazma mišića (više se javlja kod radnih pasa) i iznurenost. Da biste spriječili mogući razvoj toplotnog udara bitno je psa aklimatizirati na trenutne uvjete (ljetne vrućine, temperatura mora...), a period prilagodbe traje 7-9 dana do tri tjedna. Za vrijeme vrućina treba paziti da pas ima dovoljno hladne vode i da je prostor u kojem obitava dosta ventiliran. Ponašanje psa također utječe na razvoj toplotnog udara, autonomni nervni sistem kontrolira širenje i sužavanje krvnih žilica blizu kože. Ako je pas ekscitiran (uzbuđen, iznerviran) krvne žilice u koži su stisnute, nema odavanje topline tijela i raste temperatura u mozgu. Pretjerana težina također pogoduje razvoju toplotnog udara. Ako pas stoji nakon određenog napora u toplom okruženju, to je povoljan znak dobrog kondicionog stanja, a u ovom stojećem položaju lakše će ohladiti tijelo (strujanje zraka po većoj površini tijela, nego kada je u ležećem stavu).

Bez obzira koju pasminu odabrali, tijekom ljeta morate obratiti pažnju na svog psa da biste pravodobno uočili promijenjeno ponašanje te spriječili toplotni udar. Ne zaboravite da skakanje prezagrijanog tijela u more može biti pogubno za psa zbog zastoja rada srca zbog temperaturne razlike zraka i mora. Većina vlasnika za vrijeme ljeta stavlja mokre ručnike na vrat svoga psa da bi mu omogućili hlađenje tijela, a psi to vrlo rado nose i podnose.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr