Odgovara:
Davorka Balantin, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam malog križanca starog 5 godina i već dugo imam velikih problema s njegovom prehranom. Hranim ga Royal Canin hranom za pse do 10 kg i to najčešće sa sensibilom. Probala sam različite hrane ali pas jednostavno odbija hranu, nekad čak i po 4 dana. Često mu dajem jesti iz ruke pa tako nekako i pojede. Molim vas da mi date neki savjet jer sam probala sve vrste superpremium hrane. Zanima me da li postoji mogućnost da je bolestan, iako ne vjerujem jer je jako aktivan i živahan. Konzerve ne želi ni pomirisati. Imao je nekih problema sa zubićem, morali smo ga vaditi, pa me zanima da li možda to ima veze s tim??? Molim vas pomozite kakvim dobrim savjetom. Unaprijed zahvaljujem, Nina

O: Pohvalno je što psa hranite Royal caninom iz asortimana superpremium hrane.

Neki su psi jednostavno izbirljivi i ne vole jesti, tako da koju god im hranu ponudite, možda će je prihvatiti na kratki rok, ali onda ponovno dolazi do odbijanja hrane. Psi su kao i sva živa bića, različitog karaktera i svaki je individua za sebe. Vaš pas jednostavno ne voli jesti.

U Pet centar ljekarnama postoje energetske paste za otvaranje apetita pod nazivom Calo-Pet. Osim što sadrže vitamine i minerale, glavna im je karakteristika što sadrže glukozu koja se resorbira u sluznici usne šupljine. Takva pasta energetski zamjenjuje obrok i na taj način potiče apetit.

Također možete pokušati i s B-kompleksom, koji osim što regenerira živčani sustav, također potiče apetit. Možete ga nabaviti u Pet centar dućanima i u tekućem je obliku rad lakše primjene.

U Vašem se slučaju ne radi ni o kakvoj bolesti, niti to ima veze sa izvađenim zubićem.

Dehidrirana hrana je kompletna hrana i nije potrebno psu uz to davati konzerve, pogotovo ako ih odbija. Mnogi ljudi naprave grešku već u ranoj dobi, dok je pas još štene, nudeći mu kuhanu hranu ili ostatke sa stola. U tom se slučaju najčešće dešava da pas odbija kupovnu hranu.

Preporučam Vam da svakako nabavite jedan od navedenih preparata za otvaranje apetita i da se dalje brinete o svome psiću kao što ste do sada to i činili.

OZNAKE: