Povratak

Pas pije više vode | Pojačan unos tekućine i mokrenje, promjene ponašanja pri mokrenju i promijenjen izgled mokraće

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan vesovic


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. med. vet.
Pet centar, Av. V. Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Imam labradora muškog, kastriranog, starog 9 godina. Ima 36 kg. Čini mi se da u zadnje vrijeme pije dosta vode. Popije oko 3 litre dnevno. A koliko sam pročitala, na njegovu kilažu bi to trebalo biti oko 2 l. Naravno posljedica toga je često mokrenje. Sve ostalo mi se čini da je u redu. Dobro je raspoložen, jede, nema nikakvih poteškoća. Oko tri mjeseca jede kombinaciju Eukanube i Ariona. Je li postoji mogućnost da je ta hrana više dehidrirana od ostalih? Da li bih trebala nešto poduzeti? Unaprijed vam hvala na pomoći. Lp, Lidija

O: Bez obzira na starost životinje, pojačani unos tekućine i posljedično pojačano mokrenje u većini slučajeva upućuju na neki zdravstveni problem. Također, promjene ponašanja za vrijeme mokrenja (mokrenje u kući), kao i eventualne promjene u izgledu mokraće mogu upućivati na različita bolesna stanja.

Općenito gledajući, pojačanu žeđ, odnosno pojačani unos tekućine, nazivamo polidipsijom. Ona se može razviti kao posljedica različitih uzroka. Tako, ponekad je moguće ovo stanje kategorizirati kao fiziološki proces (npr. pas koji jede suhu, dehidriranu hranu će piti više vode od onog koji jede mokru hranu). Također, više temperature zraka, kao i suh zrak, pojačana aktivnost i slično imaju za posljedicu pojačani unos tekućine.

Smatra se da psi normalno dnevno popiju 20-40 ml vode na pola kilograma tjelesne težine. Sve što prelazi prije navedene vrijednosti mogli bi kategorizirati kao pojačano uzimanje vode - polidipsijom. Polidipsija (pojačana žeđ) se manifestira unosom većih količina vode, što će rezultirati poliurijom (učestalim mokrenjem). Polidipsija i poliurija se također mogu smatrati i ranim znacima određenih bolesti: zatajenja bubrega, diabetes mellitusa, piometre (gnojna upala maternice), bolesti jetre, hiperkalcemije ili problema sa štitnom žlijezdom.

Iz razloga što za stanje kod Vašeg ljubimca uzroci mogu biti mnogobrojni, teško mi je odgovoriti  na pitanje. Naime, trebalo bi provesti sve pretrage koje obuhvaćaju utvrđivanje kompletnog zdravstvenog stanja ljubimca. To bi bilo važno i iz činjenice što je Vaš ljubimac već u "ozbiljnijoj" dobi te su skloniji razvoju različitih zdravstvenih poremećaja. U skladu s postavljenom dijagnozom, Vaš veterinar će biti u mogućnosti odrediti najprikladniji pristup tretiranja postojeća stanja kao i odgovoriti Vam na sva pitanja. To je jedini put da se osigura optimalno zdravlje kao i nužna kvaliteta života ljubimca. U svakom slučaju, pažljivo pratite svojeg ljubimca, naročito s obzirom na pojavu nekih drugih simptoma te usko surađujte s Vašim veterinarom.

Više o ovoj temi možete saznati i u odgovoru kolegice Ljiljane Vrhovac Uzur, univ. mag. med. vet.  pod naslovom Povećana žeđ i unos veće količine vode (polidipsija) uz pojačano mokrenje (poliurija).

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr