Povratak

Pas poteže povodnik - uvježbavanje hodanja psa uz nogu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
elena-tijan1

 
Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Treba mi jedan savjet. Imamo psa, zlatnog retrivera, starog 6 mjeseci. Držimo ga u dvorištu, a pošto nema zatvorene ograde, a on je pomalo šašav, držimo ga na lancu da ne bi izletio pod auto. Izabrali smo lanac umjesto boksa da bi imao bolju preglednost i da bi se mogao igrati sa malim psom (lutalicom) koju smo jednom nahranili i tako je ostala kod nas. E sad, naš cukec je pun energije i zaista se trudimo i da ga prošetamo i pustimo po dvorištu (uz naš nadzor) da se istrči. Problem je samo u tome što se on od dragosti trza na lancu i na povocu dok ga šetamo i samo što sam sebe ne zaguši. Ima li neki trik ili ogrlica koja bi bila bolja varijanta? Sanda


O: Potezanje povodnika jedan je od najčešćih problema u ponašanju pasa, osobito ako je još k tome riječ  o mladom, znatiželjnom i razigranom psu.

Iz navedenoga je razloga, prije hodanja na povodniku, važno najprije psa naučiti osnovne naredbe poslušnosti ("sjedni", "dođi", "čekaj"). To je važno zato što je naredba "sjedni" početna točka za hodanje uz nogu.

S učenjem je najbolje krenuti od malih nogu pa se tako za štence preporuča 1 - 2 minute vježbe na dan i to najbolje neposredno prije obroka. Kad pas odraste i kad mu smanjite broj obroka, trenirati možete kratko vrijeme nakon što se pas probudi i obavi nuždu.
 
Tijekom treninga važno je da budete dosljedni i razumljivi psu te da ga ne zaboravite nagraditi i pohvaliti svaki put kada napravi nešto dobro ili kada posluša Vašu naredbu.
 
Nakon što psa naučite osnovnim naredbama, možete krenuti s uvježbavanjem hodanja uz nogu. U početku neka vježba bude što kraća odnosno napravite 2 - 3 koraka naprijed pa recite "sjedni" i tako ponavljajte 2 puta dnevno, povećavajući polako vrijeme i udaljenost.
 
Kada vježbate, držite povodnik uz lijevu nogu i lijevom rukom pridržavajte povodnik blizu ovratnika. Kada pas potegne, spustite ruku duž povodnika i snažno povucite natrag. Kada je pas ponovno u pravilnom položaju uz nogu, naredite mu da sjedne. Ponovno počnite hodati i naredite mu "uz!". Ako pas opet povuče, snažno trznite, naredite "sjedni" i nagradite ga poslasticom. Ponovite vježbu uz zapovijed "sjedni" svaki put kada povuče.

Na kraju cijele priče, važno je još spomenuti da svaki pas može usvojiti osnove poslušnosti, ali je za to potrebno puno rada, upornosti i strpljenja.
 
Osim toga, ono što još možete probati je držač za njušku koji je osobito pogodan za neposlušne, živahne i neovisne pse. Povodnik se učvršćuje za prste držača ispod vilice,  tako da svaki put kada pas povuče prema naprijed, njegov vlastiti moment sile zatvara gubicu i povlači glavu. Navedene držače možete nabaviti u trgovinama Pet centra.
 
U slučaju da ništa od navedenog ne pomogne, preporučam da se još probate obratiti nekoj od škola za dresuru pasa, gdje će Vam licencirani instruktori pomoći i savjetovati Vas o  daljnjoj dresuri i obuci Vašeg ljubimca.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr