Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Moje štene staro 7 mj. jučer je prvi puta preskočilo ogradu. Kako da to spriječim jer se bojim za nju. Jučer sam se izvikala na nju. Ponašanjem je pokazala da zna da je napravila nešto što ne smije. Kako da postupim ako se to bude ponavljalo, žao mi je vezati ju na lanac?
Željka

O: Kod ovog oblika problema ponašanja, vlasnici se često odlučuju za postavljanje različitih oblika prepreka, kao što su zvučne prepreke ili prepreke koje smetaju ljubimcu te se nerijetko udaljava od njih.

Tako, možete probati postaviti iznad ograde konopac s nanizanim konzervama u kojima se nalaze kamenčići. Naime, kada Vaš pas pokuša preskočiti ogradu, buka koja će se stvoriti trebala bi biti dovoljna da preplaši ljubimca kako isto ne bi ponovio.

Također, iznad ograde možete postaviti zaštitnu mrežu te na takav način spriječiti ga u činjenju istog.

U ponudi naših trgovina nalaze se i različiti odbojni preparati, preparati koji svojim mirisom odbijaju ljubimca (npr. Dr. Hinterbuchnerov Pet Stop, AF Spray za odvikavanje od loših navika,...). Njihova namjena je za sve situacije kada je potrebno ispraviti loše navike ljubimaca.

Također, možete probati povisiti ogradu.

U svakom slučaju, nemojte zaboraviti nagraditi svog ljubimca za dobro ponašanje.

OZNAKE: