martina_k

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam pitanje vezano za njemačkog ovčara. Pas je mlad,ima godinu i pol dana.Doživio je nesreću i imao operaciju. Nedavno je bio na vađenju pločica i šarafa koji su mu bili ugrađeni ali imamo problem jer nikako da zaraste rana. Naime, svaki put kad je nakratko sam uspije potrgat zavoj i dode do rane koju onda liže i tako unosi bakterije. Već je dobio treću dozu antibiotika jer nikako da rana zaraste bez da ju on opet inficira.Kupili smo one ovrtanike  ali svih 6 je dosad polomio, valjda je shvatio kako lupanjem glave okolo moze puknut i sad ga stalno skida. Imamo i brnjicu ali i nju je naucio skinut i skida ju sapama dok ne uspije. Ne znam više što raditi a voljela bi da mu rana što
prije zaraste. Molim vas za savjet. Hvala Kristina

O: Na žalost ne postoji idelano rješenje, jer većina pasa i mačaka ne trpe na svom tijelu zavoje, ovratnike i ostale "prepreke". Rana počinje zaraštavati poslije trećeg dana (od operacije ili ozljede), te u tom periodu zbog stvaranja mladog tkiva i spajanja rubova rane dolazi do zatezanja kože i osjećaja svrbeža, zbog čega naši pacijenti započinju sa nekontroliranim lizanjem i čupanjem šavova.
Ponekad ovratnik pomaže (ovisi o starosti i temperamentu psa), elastični zavoji, posebni sprejevi za zaraštavanje i odbijanje od lizanja ili navlačenje pamučne majice sa rukavima (od vlasnika) preko tijela psa. U Pet centru možete nabaviti sprej od aromatičnog ulja Cothivet , koji potiče zaraštavanje, a zbog intezivnijeg mirisa eteričnih ulja (lavanda, ružmarin, majčina dušica, čempres i drugo), ujedno ima odbijajući učinak. Ponovno napominjemo, da u večini slučajeva ne pomažu navedena pomoćna sredstva,već samo strogi nadzor vlasnika.

OZNAKE: