natasa loncar


Odgovara:
Nataša Lončar, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Moj francuski bulldog je star 14 mjeseci i u zadnje vrijeme sam primjetio da si često trlja oči. Što bi mogao biti uzrok? Srdačan pozdrav, Božo

O: Na temelju Vašeg opisa stanja Vašeg francuskog buldoga veoma mi je teško pretpostaviti o kakvom se problemu na očima radi, s obzirom na to da ste opisali simptom koji se može javiti u mnogo raznih slučajeva kada je u pitanje trljanje očiju. Međutim, ovdje iznosim neke od mogućih stanja koje bi uzrokovale svrbež očiju.
 
Moguće su prirođene promjene na vjeđama kao što su izvrnute vijeđe ili uvrnute vijeđe. Kod uvrnutih trpavice stalno stružu po površini oka i na taj način konstantno podražuju oko što uzrokuje pojačano suzenje i nelagodu. U oba slučaja indicirana je operacijska metoda liječenja.

Od stečenih promjena moguće su rane vjeđa i upale, koje mogu biti površinske i duboke, a nastaju zbog

mehaničkih ili kemijskih uzroka te infekcije bakterijama. Pri tome važnu ulogu ima nedostatak vitamina, naročito vitamina C kao antiinfekcijskog vitamina. Pošto upala prelazi i na spojnice (konjuktive), one su zažarene te je prisutan i jak svrbež.
 
Primarno upalu spojnica mogu izazvati mehanički (prašina, dim, strano tijelo, trauma), kemijski (dijelovi tintene olovke, hrđava željezna prašina, kiseline, lužine), ultraljubičaste zrake, virusi, bakterije te paraziti. Sekundarno upala spojnica je simptom nekih bolesti unutarnjih dijelova oka ili simptom organskih i infektivnih bolesti.

Urođeno ili stečeno suženje suznih kanalića može izazvati upalne procese spojnice zbog zadržavanja suza i drugih produkata.
 
Životinja pokazuje fotofobiju – žmirkanje, svrbež – nastoji češati oči. Vjeđe su često ujutro sljepljene. Uvijek obole oba oka. Dijagnoza se postavlja na temelju kliničke slike. Prilikom liječenja je primarno odstraniti uzrok svrbeža. Danas se u liječenju upalnih bolesti spojnice gotovo redovito koriste antibiotici. Kako bi djelovanje antibiotika bilo uspješno, preporučljivo je napraviti antibiogram, a potom liječiti ciljanom antibiotskom terapijom.
 
U slučaju da promjene na očima Vašeg ljubimca nisu uznapredovale u smislu jakog crvenila i gnojnog iscjetka, dovoljno je očistiti rubove vjeđa fiziološkom otopinom, a u oko aplicirati kapi (Optiseptyl) sa blagim antiseptičkim djelovanjem ili Opticorn mast. Oba pripravka možete kupiti u našoj veterinarskoj ljekarni u sklopu Pet centra bez veterinarskog recepta. Također, savjetujem primjenu ovratnika kako biste fizički spriječili češanje i vrlo vjerojatni unos infekta u oko putem nečistoća sa šapa.

OZNAKE: