Povratak

Pas došao u kontakt s mrtvim mišem - rizik od oboljenja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Senka Sokolic Rasic web


Odgovara:
Senka Sokolić Rašić, dr. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Zanima me informacija. U šetnji smo naišli na mrtvog miša. Naravno, Blue se igrala s njim dok nismo došli do nje i vidjeli što se događa. Nije ga pojela. Normalno jede i normalno se ponaša. Da li postoji razlog za brigu, neke zaraze, pošto imamo dijete i stariju osobu. Katarina

O: Glodavci su izvor različitih mikroorganizama i unutarnjih parazita. Ukoliko je miš bio zaražen Toxoplazmom (protozoarni organizam koji stvara ciste u mišićnom tkivu) a pas ga je pojeo, može se razviti bolest toksoplazmoza. Simptomi mogu biti: proljev, upala pluća, bolesti jetre ili oboljenje živčanog sustava. Invadirati se može i valjkastim crvima koji se hrane sastavom crijeva i na taj način oduzimaju bitne hranjive tvari domaćinu. Ukoliko se miš otrovao, moguće je i sekundarno trovanje čiji simptomi ovise o količini otrova u mišu, broju ingestiranih miševa te dobi, veličini i općem stanju psa. Simptomi se ne moraju pojaviti odmah.

Budući Vaša ljubimica nije pojela miša, male su šanse za oboljenje, no savjetujem Vam odlazak kod Vašeg veterinara kako bi napravio potrebne pretrage i pregled. Možete je tretirati sredstvima protiv unutarnjih parazita.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr