martina_k

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 


P:
Moja maltezerica, koja ima tri godine i teška je 4 kg. donedavno je počela obožavati mačju hranu i radije jede mačju nego pseću hranu. Sad jede mokru hranu Gourmet i Whiskas u vrećici i Hill's suhu isto za mačke. Je li to zdravo za nju, bi li mogla imati nekakve posljedice i smijem li je nastaviti tako hraniti jer ona uživa u mačjoj hrani, dok pseću jede tek ako jako izgladni pa nema izbora?
Puno hvala, Kristina


O: Pseća hrana je prilagođena njihovim nutritivnim potrebama koje se razlikuju od mačjih. 

Poznato je da su mačke veće "izbirljivice" u odabiru hrane te njihova hrana sadrži više mesa i manje dodataka poput povrća, riže i sličnog. Mačke imaju manji probavni sistem od psa pa zbog toga hrana mora biti lako i brzo probavljiva. Također, mačja hrana mora sadržavati taurin (aminokiselina) koja je znatno nužna u funkciji vida i srčanog mišića nego kod pasa.

Na kraju, psi mogu jesti mačju hranu, a ovoj navici sklone su posebno male pasmine poput Vaše maltezerice, koje su poznate po svom izboru hrane. U obrnutom slučaju, kad mačke konzumiraju pseću hranu, javljaju se teže posljedice poput slabog vida i promjena na srcu i srčanom radu mačaka.

Nastojte da Vaša maltezerica ipak više konzumira pseću hranu, koja sadrži manji postotak proteina te je tako izbalansirana da pogoduje njenom metabolizmu i zdravlju.

OZNAKE: