franjo_hrgota


Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imam psa, star je 8 godina i ne može da hoda na zadnje noge, vuče ih. Imao je temperaturu, ali kad smo ga odneli kod veterinara dao mu je inekciju za sniženje temperature i sad mu je bolje, mislim da nema više temperaturu, ali i dalje vuče zadnje noge. Ali veterinar je rekao da ne zna tačno šta mu je. Ne znam šta da radim, žao mi je da ga gledam kako se muči. Pomozite. Sanja

O: Paraliza stražnjih ekstremiteta veoma često dolazi kao posljedica oštećenja perifernih spinalnih živaca. To je obično slučaj pri različitim traumama korijena živca na području slabinskog dijela, odnosno općenito kod ozljeda kičmene moždine. Može se raditi i o kompresiji na kičmenu moždinu zbog pojave tumora, hernije međukralježničkog diska ili krvarenja. Degenerativna mijelopatija također može rezultirati slabošću stražnjih ekstremiteta. Postoji mogućnost i da se radi o bolestima mišićno-koštanog sustava na stražnjim nogama. O nekima od spomenutih bolesti možete više pročitati Prolabirani disk (Disc protrusion) - hernija diska i Hernija diska.

Za utvrđivanje dijagnoze, potrebno je provesti prvenstveno neurološki pregled, a po potrebi i druge pretrage. Važan element u prognozi bolesti je, između ostalog, osjet duboke boli i mogućnost voljnih pokreta nogu. Ukoliko je sačuvan osjet duboke boli, prognoza, ovisno o primarnom uzroku, može biti povoljna.

Preporučujem da psa odvedete u neku od specijalističkih ambulanti za bolesti malih životinja, radi drugog pregleda i mišljenja.

OZNAKE: