dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Što mi mozete reći o nepriznatoj pasmini pasa, Srpski Obrambeni Pas? Kakav mu je karakter s obzirom da ima vučje krvi? Hvala. Filip

O:
Genetska osniva za SOP (Srpski Odbrambeni Pas) su četiri pasmine pasa (tornjak, rotvajler, napuljski mastif i americki staford terijer) i vuk.  Ovi psi imaju veoma mirnu i stabilnu narav u normalnim situacijama. Pokazao se kao idealan obiteljski pas, odnosno nije pas koji izaziva nevolje.
Veoma je tolerantan prema djeci iz obitelji i odnosi se zaštitnički i neće dozvoliti bilo kakvo neprijateljsko ponašanje prema njima od strane napoznatih osoba. Poslušan je pas, izvršava zapovijedi koje od njega traži vlasnik (osoba koja ga hrani, izvodi u šetnju...), ali i ostali članovi porodice koje smatra svojim čoporom. Izuzetno hrabar pas koga ne može uplašiti niti čovek ni bilo koja životinja.Na primjer , na pucanj ne reagira,naprotiv on mu samo povećava pažnju. To su psi koji svojim izgledom ulivaju strahopoštovanje, njihova pojava će odvratiti svakoga od bilo kakvih loših namjera i nemoguće ga je podmititi. Nepovjerljiv je prema nepoznatim osobama i nije sklon upoznavanju. Neće se prvi povuci iz sukoba bez obzira bio to čovijek ili neka životinja.

On ne ulazi u sukob da ubije nego da pobijedi, i tako zaštiti vlasnika obitelj i teritoriju koja mu je povjeren na čuvanje.  Naravno svakako je potrebno posvetiti pažnju i samom odgoju i pružiti mu mnogo pažnje i ljubavi.

OZNAKE: