Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Molio bih vas da mi kažete koji su simptomi tjeranja kuje i da li se smije pariti sada  u 4. mjesecu ,  ako se oštenila prošle godine krajem 9. mjeseca,  tj.  da li bi joj to škodilo.  Puno bi ste mi pomogli da mi odgovorite stručno na ovo pitanje. Unaprijed vam se zahvaljujem, Marko

O: Pariti se smije samo ona kuja koja je hranidbeno i kondicijski sposobna stvoriti i prehranjivati potomstvo. U kinologiji stoga postoji pravilo koje dozvoljava parenje kujama samo jednom godišnje, a to znači da se za leglo smije iskoristiti svako drugo tjeranje.

Toliko je vremena, naime, potrebno da kuja nadoknadi sve potrošene materije u toku skotnosti i dojenja. To razdoblje počinje kujinim zasušenjem, a mi možemo pomoći tako da je počnemo mnogo slabije hraniti.Time je u kuje završen jedan rasplodni ciklus i započinje njen oporavak. Taj će oporavak trajati punih godinu dana.

Dakle, jedno tjeranje treba preskočiti, a pariti se smije tek kod sljedećeg tjeranja.

Moji kolege su detaljno pisali o spolnom ciklusu i tjeranju kuja ovdje, ovdje i ovdje, o vođenju kalendara spolnog ciklusa ovdje te o utvrđivanju plodnih dana kuje ovdje.

OZNAKE: