Povratak

Perut na koži psa nakon kupanja šamponom za ljude

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan vesovic


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Dobila sam na čuvanje njemačkog špica smeđe boje koji je star 5god., ne mogu nikakao stupiti u kontakt sa vlasnicom. Par dana nakon što sam dobila psa okupala sam ga ljudskim šamponom. Prijatelj koji isto tako ima psa pudlicu rekao mi je da ne trebam kupiti šampon za pse i da ga mogu bez problema kupati s ljudskim šamponom, da i on to radi već godinama! Ja smotana sam ga poslušala... I sve je to bilo OK dok nisam primjetila na psu kao da ima perut... Bijele točkice... Molim vas, recite mi šta je najbolje da napravim? Da to nestane! I koliko često smijem kupati psa pošto piše negdje tri puta tjedno... i pročitala sam da sa šamponom smije samo jednom u dva mjeseca! Zanima me da li je to točno ili ne? Hvala vam! Ana

O: Šamponi namijenjeni pranju ljudi prilagođeni su pH kože ljudi. Šamponi za pse prilagođeni su pH koži pasa, koja se razlikuje od pH kože ljudi. Naime, šamponi namijenjeni pranju pasa kreću se u nešto višem pH (5.5 do 7.5) nego šamponi za ljude (pH 5.2 do 6.2). Stoga, primjena šampona za ljude na koži pasa može dovesti do različitih problema, kao što su pojačane iritacije na koži, svrbež, perutanje,...

Slična priča je i sa čestim kupanjem psa šamponom. Učestala primjena šampona može dovesti do odmašćivanja zaštitnog sloja kože i dlake. Do toga može doći i veoma brzo ako se koristi neadekvatan šampon, npr. za ljude. U takvim slučajevima koža gubi elasticitet i slabi joj prirodna obrambena funkcija. Nerijetko u takvim okolnostima dolazi i do pojačanog lučenja lojnih žlijezda što ustvari dovodi do neugodnog mirisa.
 
Stoga, kupanje sa šamponima bi se trebalo provoditi što rjeđe (cca. 3-4 puta godišnje), odnosno po preporuci samog proizvođača šampona. Naime, postoje određene linije šampona (npr. medicinske linije šampona) koje se mogu koristiti i češće jer ne skidaju masnoću s kože.

Ono što sad možete pokušati jest oprati ljubimca u blagom medicinskom šamponu. Na takav način je moguće ukloniti eventualno zaostale dijelove šampona, ublažiti reakciju kože te osigurati postupnu obnovu iste. Prilikom samog pranja, koristite mlaku prema hladnijoj vodi, a sve kako bi i ona ublažila eventualne reakcije na koži ljubimca.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr