Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam ženku beaglea staru 10 mj. Ne češljam ju često jer ima kratku dlaku, no u posljednje vrijeme primjetila sam da joj se koža prilikom četkanja blago ljušti. Dosad sam ju kupala blagim šamponom dva puta, u razmaku od 3 mjeseca, stoga ne vjerujem da je to razlog. Kao zaštitu od krpelja koristim Bio kill u spreju svakih 15-tak dana. Također, primjetila sam da se često češka na području vrata uz ogrlicu te iako sam joj pokušala maknuti ogrlicu na neko vrijeme, češkanje se nastavilo (dosad nije imala buhe niti bilo koje nametnike). Molim Vas da mi savjetujete kako da spriječim navedene probleme.
Unaprijed zahvalna, Tihana

O: Svakog psa treba četkati ili češljati barem jednom tjedno, a posebno sada u proljeće kada će se psi i mačke početi linjati, na taj način ćemo im olakšati "presvlačenje" i izvući mrtvu dlaku iz krzna. Ljuštenje ili perutanje kože znak je da se u organizmu nešto zbiva (nedostatak nekih vitamina, minerala ili amino kiselina u ishrani), a može i upozoravati (posebno kod kuja), da će se uskoro tjerati.

Vaša ženka Beaglea ima 10 mjeseci, proljeće je i vjerovatno će ući u fazu tjeranja ili estrusa. Zbog hormonalnih zbivanja (odnosa progesterona, estrogena i drugi spolnih hormona u krvi), javljaju se i neke promjene na koži. Da ne bi došlo do komplikacija, jer je sada koža u lošijem stanju i lako može doći do upale izazvane raznim bakterijama, parazitima na i u koži, potrebno je poboljšati ishranu i dati psu hranu namijenjenu kožnim problemima.

Posjetite jedan od naših Pet Centara gdje će Vam veterinari pomoći u izboru takve hrane, uzimajući u obzir starost i pasminu kuje. Također, preporučila bi posjet veterinaru koji će detaljno pregledati kuju, uz napomenu da češanje u području vrata može biti posljedica nametnika u vanjskom slušnom kanalu psa i prema zatečenom stanju i dijagnozi odrediti pravovaljanu terapiju.

OZNAKE: