dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Može li se Pet soft sprej koristiti zajedno sa Biokill sprejem za tretiranje stana odnosno mjesta gdje pas boravi? Inače, ovo ljeto vodimo pravi rat s buhama na psu, ništa NE djeluje, ampula nije uopće djelovala pa smo vrlo brzo stavili Foresto ogrlicu. Još uvijek se borimo. Stan tretiramo Biokillom, jeli moguće dodati još i Pet soft sprej na šape kad idemo van i u stanu? Hvala. Korana

O: Pet Soft je insekticidni sprej namijenjen za primjenu na životinjama ali i u prostoru. U sastavu ovog preparata nalaze se vodene otopine prirodnih ulja, njihovih derivati i voćnih kiselina koje pokazuju snažna djelovanja protiv različitih vanjskih parazita i insekata.

Sam proizvođač ovog preparata navodi da njegova primjena u prostoru osigurava eliminaciju parazita u tretiranom području. Tako, njegova uspješnost se pokazala u tretmanu buha, stjenica, ušiju, krpelja, grinja, muha, komaraca,...

Također, ovaj preparat se dobrim pokazao i u primjeni na same ljubimce. Ovisno o situaciji, njegova primjena na ljubimcu se može ponavljati svakih 10 dana ili u slučajevima kupanja ili močenja ljubimca i nešto češće.
 
Stoga, primjena ovog preparata mogla bi se kombinirati s drugim pripravcima namijenjenim uništavanju parazita iz prostora. Međutim, iz razloga što mnogi ovakvi preparati mogu biti "nezgodni" za samog ljubimca kao i ljude koji borave u tretiranom području (npr. izazvati preosjetljivost osjetljive jedinke), najčešće se savjetuje temeljiti tretman prostora odgovarajućim sredstvom uz izdvajanje samog ljubimca. Prostor se tretira na način da se temeljito poprska (ako je riječ o spreju) te se isti preparat ostavlja da djeluje nekoliko sati. Nakon nekoliko sati, poželjno bi bilo tretiranu površinu očistiti kao i prostor prozračiti, odnosno provesti tretman po naputku proizvođača korištena sredstva. U tom slučaju, nakon čišćenja, mogao bi se prostor tretirati prije navedenim sredstvom (npr. Pet Soft) i na takav način napraviti zaštitu u prostoru koja će potrajati cca. 10 dana, odnosno do ponovnog tretmana insekticidnim sredstvom. Naravno, za to vrijeme je potrebno sve perive materijale (jastuke, jastučnice, posteljine,...) oprati u perilici, a tretman na samom ljubimcu provesti u skladu s naputkom proizvođača sredstva koje se i koristi.
 
Više o učinkovitom tretmanu protiv vanjskih parazita kako na samom ljubimcu tako i u prostoru možete saznati u odgovoru kolegice Sonje Anđelković, dr. vet. med. naslovljenom Učinkovito tretiranje protiv buha.

OZNAKE: