Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Kod psa (dogo argentino, 6 mjeseci) uzimanjem brisa je pronađen ispod pazuha prednjih šapa stapholococcus inermedius prije 20 dana i od tada je pod tretmanom antibiotikom ciprocinal. Nadražena su mjesta ispod prednjih šapa, unutrašnja strana (regija bez dlake) zadnjih šapa, oko oba oka i unutrašnja strana oba uha. Kod psa je izražen jak svrab i neprestano češanje i lizanje kontaminiranih regija. U sklopu terapije, iritirana mjesta mažemo povidon jodom 1%. Molim vas da mi odgovorite primjenjujem li dobru terapiju i koliko traje liječenje; jako sam zabrinut jer se stanje ne popravlja, a u posljednje vrijeme pas spava maltene po cijeli dan i opao mu je apetit. Stolica mu je u redu i redovna. Hvala, Vojislav

O: Piodremija je stručni izraz za gnojnu bakterijsku infekciju kože. Ona može biti primarna ili sekundarna, površinska ili duboka, lokalizirana ili generalizirana, a po trajanju akutna, subakutna i kronična.

Uzročnik primarne piodermije najčešće je Staphylococcus intermedius.

S.intermedius je isto tako vrlo često samo komenzal na sluznici usta i nosa, te predstavlja mikrofloru kože zdravih pasa.

U mladih se pasa ovo oboljenje naziva i juvenilnom piodermijom. Predisponirajući faktori za razvoj bolesti su različita stresna stanja, metabolički i genetski poremećaji, hormonalni debalansi, ektoparaziti (npr. Demodex canis), alergijske reakcije (na ugriz buhe, alergija na hranu, atopija), te mehanička oštećenja kože.

Liječenje piodermija mora se često provoditi kompleksno, tj. u obliku lokalnog i općeg liječenja. Za lokalno liječenje upala i infekcija na koži koriste se antiseptici i antibiotici u obliku kreme, gela ili masti. Kod težih slućajeva propisuje se i opće, ciljano liječenje onim antibiotikom koji je na osnovi bakteriološke pretrage i antibiograma najviše indiciran.

U pravilu je povlaćenje kliničkih znakova upale evidentno tek nakon 14-21 dan.

"Ciprocinal" sadrži ciprofloksacin, antibiotik širokog antibakterijskog spektra. To znači da djeluje baktericidno na većinu Gram-negativnih bakterija, te na Gram-pozitivne aerobe (među njima je i Staphylococcus).

Za većinu infekcija mekih tkiva terapija ciprofloksacinom traje 1-2 tjedna.

Kao nuspojave navode se: gastralgija, mućnina, proljev, pseudomembranozni kolitis, povećane vrijednosti jetrenih enzima, leukopenija, eozinofilija, trombocitopenija, pruritus, urtikarija, reakcije preosjetljivosti na svjetlo, artralgija ili mialgija, pad krvnog tlaka.

Od neuroloških neželjenih učinaka mogu se javiti: nesanica, nemir, glavobolja, agitacija, tremor, ataksija, grčevi, vrtoglavica i razdražljivost.

Želim još navesti da ciprofloksacin uzrokuje artropatiju u mladih životinja (životinje u rastu).

Vezano uz daljnju terapiju preporučam Vam da sve navedeno izložite veterinaru koji terapira psa, te eventualno potražite i drugo mišljenje.

OZNAKE: