ljiljana-vrhovac1

 
Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb 


P:
Imam mješanca goniča starog 11 godina. Ne ponasa se kao da ima toliko godina, zaigran je, aktivan je kao i kad je bio mladji. Prije jedno mjesec dana po trbuhu i samo tamo, dobio je lišajeve koji su se upalili, zacrvenili i malo i zagnojili. Veterinarka mu je dala inekciju, očistila analne vrećice i dala synulox tablete, koje smo uredno "popili". Nakon tjedan dana stanje se popravilo. Desetak dana nakon toga ,počeo se českati po vratu, gristi po leđima i oko repa. Nakon dva dana češanja sam primjetila da su mu cijela leđa upaljena i na mjestima kad ga se takne, koža mu se "uvrne" i ponovno smo išli kod veterinara. Dobio je inekciju kortikosteroida. Moje pitanje glasi, koliko često smije dobivati te inekcije protiv svrbeža zajedno sa claritinima i da li postoji nesto učinkovito protiv istog? I da li je povećan apetit posljedica inekcije kortikosteroida ili nečeg drugog?  Unaprijed zahvaljujem. Alma

O: U pasa koji boluju od upalnih stanja kože ili alergija gotovo u pravilu se javlja i povećana senzibilnost kože. Ona se manifestira kostriješenjem dlake, kratkim trzajima ili pretjeranim pomicanjima kože i potkožja.

Oboljeli psi se češu na najmanji vanjski podražaj, a češanje je dugotrajno nakon čega nastaju znatna oštećenja površine kože.  O ublažavanju svrbeža u pasa možete pročitati ona tekstu Kako ublažiti svrbež u pasa / Preparati za tretiranje rana nastale od svrbeža

Iako je bez temeljito provedene dijagnostike teško postaviti dijagnozu očito je da je kao komplikacija nastupila piodermija. Piodermija označuje gnojnu upalu kože koja može imati nekoliko oblika. Na nastanak piodermije utječu različiti čimbenici poput seboreje, šećerne bolesti, debljine, hormonske neravnoteže te parazitarnih i infekcijskih bolesti koje pogoduju nastanku piodermije. Alergija na pojedine sastojke iz hrane vrlo je često uzrok češanja, a kako se alergije javljaju tijekom cijelog života potrebno ju je isključiti.
Stoga Vam preporučam da Vašem ljubimcu promijenite način prehrane. Idealan izbor bi bio neki od hipoalergenih programa prehrane koji sadrže isključivo hidrolizirane bjelančevine ("Hypoallergenic" Royal Canin, "Z/D ultra allergen free" Hill`s, "HA" Purina). Svi navedeni programi su u stalnoj ponudi ljekarni Pet centra. Nakon stabilizacije bi bilo dobro ponuditi hranu za osjetljivu kožu, odnosno neki od programa koji do sada pas nije jeo. Da bi se postiglo poboljšanje psu je potrebno isključiti iz prehrane sve što može provocirati ova stanja: polutrajne i trajne suhomesnate proizvode, pečeno ili pohano meso, meso i kosti s roštilja, slatkiši i grickalice kao i masne sireve, namaze i sl. Terapija koju provodi veterinar je neophodna kako bi se sačuvalo zdravlje i održalo stabilno opće stanje životinje.

OZNAKE: