Povratak

Piometra (gnojna upala maternice) - simptomi i važnost pravodobne dijagnoze i liječenja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
martina_k

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Željela bih vas pitati o svojoj ljubimici Twiggy (pekinezerica). Ima 11 godina i puno se puta kotila. Na vašoj stranici sam pročitala da kuje koje su starije lako mogu dobiti bolest maternice pa me zanima kako da znam da je Twiggy nema. Živimo na selu i naši veterinari nisu pouzdani pa odlazak k njima ne bi mnogo značio, a Twiggy je, usto, pas kojemu se nesmije približiti ruka onoga koga ne zna.

Hvala! Valentina


O: Piometra (pyometra) je gnojna upala maternice koja se razvija uglavnom kod velikog broja  nesteriliziranih kuja, kuja koje nisu imale leglo i koje su starije od pet godina. Također, ista bolest je zapažena u povećanom broju i kod mačaka.

Tijekom takozvanog tjeranja ( žar ili estrus) tijelo kuje stvara veće količine estrogena i progesterona koji su spolni hormoni i mogu uzrokovati stvaranje cista unutar sluznice maternice.

Ciste nastavljaju s daljnjim rastom po završetku tjeranja i mogu biti inficirane, a posljedica je ispunjenje maternice gnojnim sadržajem. Piometra je ozbiljna infekcija maternice, razvija se 6-8 tjedana od zadnjeg tjeranja i ako se ne prepozna odmah na početku može biti uzrok  veoma loše prognoze za kuju. Kirurška intervencija  uz podršku jakih antibiotika jedina je prava terapija.

Ova bolest može biti prouzrokovana kod nekontroliranog i prekomjernog korištenja progesterona i estrogena za regulaciju perioda tjeranja (odgoda termina tjeranja, prevencija neželjene skotnosti, stimulacija broja štenaca) kod vrlo mladih kuja. U ovom slučaju veća količina progesterona sprječava djelovanje leukocita koji su "prva obrana" u momentu prodora bakterijske infekcije,  a sve skupa pogoduje daljnjem razvoju piometre. Za sada nije nije poznata povezanost ove bolesti uz određenu pasminu.

Postoje dva tipa ove bolesti – otvoreni tip (vidljiv gnojni iscjedak iz stidnice) i zatvoreni tip koji je teško prepoznati, a simptomi su sljedeći: vrlo vidljivo naticanje trbušnog dijela tijela, teško hodanje i ustajanje, slabost na zadnjim nogama, letargija (posljedica velike količine toksina u organizmu), gubitak apetita, izrazita žeđ i konzumiranje većih količina vode da bi se "isprao" organizam od toksina, pojačano mokrenje, visoka tjelesna temperatura, sepsa, šok, potom nastupa kritičnih 24-48 sati i nužna je hitna intervencija od strane veterinara (operacija, terapija antibioticima, infuzija i drugo).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr