petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Molim Vas za mišljenje i savjet vezano za zdravstveno stanje mog psa. Imam njemačku dogu mužjaka starog dvi godine. Već 5 dana odbija hranu i slabo se kreće. Pet dana je na antibioticima i stanje nije nimalo bolje. Usto je tretiran i protiv nekakve bolesti koju prenosi krpelj. Sad moj veterinar odbacuje mogućnost nekakve upale ili zaraze jer je terapija morala dati nekakve rezultate. Po njegovom mišljenju, postoji mogućnost da se radi o nekakvoj malignoj bolesti. U prilogu vam šaljem nalaze krvi i urina koji su jedini sporni. Molim Vas za što brži odgovor. Srdačan pozdrav, Ljudevit

O: Prema nalazima krvne slike i prema Vašem kratkom opisu, naslućujem da je Vaš veterinar vjerojatno posumnjao da se radi o bolesti zvanoj piroplazmoza odnosno babezioza u pasa, koje su prijenosnici krpelji šikare, uglavnom iz roda Ixodes. Piroplazmoza ili babezioza je zarazna, ne kontagiozna bolest, izazvana krvnim parazitom Babesia spp. U nas se kao najčešći uzročnik bolesti u pasa javlja protozoa Babesia canis sa svojim podvrstama Babesia canis canis i Babesia canis vogeli.

Bolest se pojavljuje u dva oblika, kao hemolitička bolest, vjerojatno na autoimunoj osnovi, kojeg karakterizira jaka anemija i posljedična hipoksija tkiva i organa, osobito jetre. Dok krvna slika ukazuje na snižene vrijednosti hematokrita, leukocitozu sa skretanjem ulijevo i normalnu ili blago povišenu koncentraciju ureje u serumu bez povišene vrijednosti kreatinina. U drugom slučaju, babezioza se u pasa javlja kao akutni upalni odgovor organizma koji može dovesti do zatajenja većine vitalnih organa. Tada se javlja blago snižena, normalna ili čak povišena vrijednost hematokrita, leukopenija (smajen broj leukocita), poremećaji u zgrušavanju krvi, povišene koncentracije ureje, kreatinina i proteina akutne faze u serumu. Povišena temperatura prati oba oblika bolesti.

Babezije parazitiraju u eritrocitima pa se bolest u brojnim slučajevima lako dijagnosticira nalazom parazita u krvnom razmazu, iako su ponekad mogući negativni nalazi ako bolest nije u akutnoj fazi. Znakovi bolesti jako variraju. Najčešći oblik je onaj akutni gdje u anamnezi i kliničkim pregledom nalazimo povišenu temperaturu (!), odbijanje hrane, slabost, nevoljkost bljedilo vidljivih sluznica, depresija te tamnija ili krvava mokraća, limfadenopatija (povećani limfni čvorovi), splenomegalija (povećana slezena).

Lijek koji se koristi za liječenje piroplazmoze daje se u kombinaciji sa antibioticima, vitaminima, infuzijom te transfuzijom krvi ako je potrebno.

Više o babeziozi pisali su i kolege u ranijim odgovorima Piroplazmoza, terapija i oporavak, Piroplazmoza i Piroplazmoza.

Maligne bolesti često rezultiraju nikakvom promjenom u krvnoj slici ili ako ima promjena onda se može raditi o leukemijama ili o limfomu kojemu je pasmina njemačka doga skona, također mogu se raditi i o neoplazmama jetre ili slezene te osteosarkomu. Neke neoplazije se pojavljuju u ranijoj životnoj dobi, a neke tek oko 8- 10 godine. Kao posljedica limfoma koji zahvaća koštanu srž, može se javiti smanjenje broja drugih, normalnih stanica krvi, primjerice manjak eritrocita ili trombocita.

Rendgenskim pretragama (obični rentgen, kompjuterska tomografija - CT, magnetna rezonanca - MRI, pozitronska emisijska tomografija - PET) moguće je oslikati unutrašnjost tijela i identificirati tumor koji se rukom ne može napipati.

Konačna dijagnoza kod sumnje na limfom postavlja se mikroskopskom analizom limfnog čvora ili drugoj limfnog tkiva, odnosno patohistološkog preparata. Postupak uzimanja tkiva za analizu se naziva biopsija. Sastoji se u tome da se specijalnom iglom kroz kožu ulazi u sumnjivo tkivo. Postupak se radi u lokalnoj anesteziji. Dobiveni uzorak patolog ispituje pod mikroskopom kako bi odredio tip promijenjenih stanica.

No, sve ove sumnje najbolje je povrditi ponovnim vađenjem krvi gdje će se gledati i bijela krvna slika, te navedenim dodatnim dijagnostičkim metodama. Svakako, ukoliko psu ne bude bolje možete se javiti na Kliniku za unutrašnje bolesti, Veterinarskog fakulteta u Zagrebu gdje imaju vrlo dobro opremljen laboratorij i aparaturu da se učine sve potrebne dijagnostičke pretrage.

OZNAKE: