silvija_havrle1


 Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Imam patuljastog šnaucera starog godinu dana. Imao je piroplazmozu već dva puta do sad.Molim vas odgovorite mi na par pitanja. Je li istina da će pas umrijeti nakon što je 4 puta imao piroplazmozu? Postoji li preventivno cjepivo protiv krpelja te koliko traje i koliko košta? Stavili smo psu Advantix te smo ga nakon tjedan dana tri puta okupali, je li Advantix prestao djelovati nakon tih kupanja? Molim vas, odgovorite mi na ova pitanja. Unaprijed hvala!

Matej

O: Piroplazmoza je teška i ozbiljna bolest jer uzročnici Babesia canis nakon što uđu u krvotok, razaraju eritrocite (crvena krvna tjelešca). Njihovim pojačanim raspadanjem izlučuje se veća količina hemoglobina koji u erirocitima veže kisik, a to je vidljivo kao tamna mokraća (hemoglobinurija).  Znači, razaranjem eritrocita nastaje anemija, koja se očituje bljedilom sluznica, temperaturom, a  otuda i bezvoljnost, malaksalost te gubitak apetita, zato što  stanice u tijelu nisu dovoljno opskrbljene kisikom i nema izmjene tvari.

Nakon toga može doći do komplikacija koje su rezultat upalnog odgovora, a to su akutno zatajenje bubrega, povećanje jetre i žutica, čak i cerebralni simptomi (agresija, epileptoidni napadi, pareza ekstremiteta i koma) te posljedično oštećenja svih ostalih organa.

Oporavak od te bolesti je dugotrajan, crvena krvna slika se vraća u normalu kroz 5 tjedana, a bijela kroz 12 tjedana.

Prvi klinički simptomi postaju vidljivi kada broj parazita dostigne razinu koja se može otkriti u krvnom razmazu, a to je 8 do 16 dana nakon što je posrednik (krpelj) počeo hranjenje na psu.

Opširnje o piroplazmozi  možete pročitati u prijašnjim istoimenim odgovorima Piroplazmoza i Piroplazmoza.

Teza da će pas uginuti nakon što četiri puta ima piroplazmozu nije znanstveno utemeljena jer sve ovisi o oštećenjima koja su nastala na važnim organskim sustavima. Poznato je da se jetra može regenerirati i obavljati svoje funkcije, krvne stanice se obnavljaju, ali oštećenja na bubrezima ili mozgu mogu biti trajna  i mogu utjecati na dužinu života životinje. Osim toga, kod latentno inficiranih pasa bolest se može javiti i bez ugriza krpelja, već samo radi djelovanja stresora koji djeluju na imunitet životinje. To se događa zato  jer uzročnik  i nakon liječenja u malom broju ostaje u organizmu, gdje čeka povoljnu priliku da opet izazove bolest.

Vakcina protiv piroplazmoze  (Pirodog ) postoji i vakciniraju se zdravi psi stariji od 5 mjeseci ili stariji, koji nisu preboljeli piroplazmozu. O cijeni se možete informirati u veterinarskim ambulantama. Više o vakcinaciji možete pročitati u prijašnjem odgovoru Zaštita psa od krpelja i "Pirodog" cjepivo protiv piroplazmoze (babezioze).

O kupanju psa nakon primjene ampule Advantixa možete pročitati u prijašnjem odgovoru Primjena Advantixa i kupanje psa. Pošto se Vaš pas često kupa,  preporučila bih Vam primjenu vodootpornih ogrlica Bayer Foresto ili Intervet Scalibor, koje produženo  djeluju protiv buha i krpelja (Foresto 7-8 mjeseci, a Scalibor 6 mjeseci protiv krpelja i 4 mjeseca protiv buha).

Nadam se da će Vam ove informacije koristiti.

OZNAKE: