Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam psa mješanca starog 2 godine, redovito ga tretiram Frontline ampulama i sprejom zajedno, ali unatoč tome u zadnjih 5 mjeseci je dva puta obolio od piroplazmoze. Vodila sam ga na liječenje i sad se čini da se uspješno oporavio. Zanima me hoće li te bolesti ostaviti trajne posljedice na njegovo zdravlje i što bi se dogodilo da i treći puta oboli od iste bolesti? Koliko vremena treba da se pas posve oporavi od piroplazmoze? Naime,svaka 4 mjeseca mu dajem Pratel, a čitala sam da se taj lijek ne smije davati životinjama čiji je organizam oslabljen zbog težih oboljenja. Veterinar mi je rekao da su krpelji postali imuni na sva zaštitna sredstva i da to više i nije neka garancija.

Molila bih vas još da mi vi preporučite neko zaštitno sredstvo jer sa Frontlineom očigledno nemamo sreće. Vidjela sam u vašoj trgovini Verminex kapi i Canina Bio Shocker spray pa me zanima da li se to dvoje može kombinirati zajedno? Ili možda bolje bio ogrlica? Uglavnom svaki savjet je dobro došao.
Unaprijed hvala, Nina

O: Jetra i bubrezi imaju funkciju detoksikacije te izlučuju sve toksine unešene u organizam ili nastale kao produkt biokemijskih reakcija u organizmu. Zbog takve funkcije jetra ima izuzetno visoku sposobnost regeneracije i ovisno o tome u kakvom je stanju jetra bila prije terapije, kao i o tome kakve posljedice je ostavila sama bolest, ovisit će i funkcionalna sposobnost i zdravlje jetre nakon bolesti i terapije.

Svaki lijek koji se unosi u tijelo djeluje na određene organe u tijelu i sudjeluje u određenim biokemijskim procesima u tijelu, zbog čega se uz željeni učinak mogu javiti i određene nuspojave. Stupanj tih nuspojava ovisi o lijeku, ali i o zdravstvenom stanju samog organizma. O svemu navedenom ovisiti će i prognoza kod eventualnog ponovnog nastupa bolesti.

Moj savjet je da neko vrijeme nakon što se pas oporavi napravite kompletnu krvnu sliku i provjerite vrijednosti jetrenih enzima i drugih biokemijskih parametara stanja organizma. To je jedini način da se objektivno ocijeni stupanj mogućih oštećenja i nakon toga prikladnim preparatima olakša oporavak organizma. Također, to je važno kako bi veterinar procijenio je li organizam doista iscrpljen u tolikoj mjeri pa bi davanje Pratel tableta bilo kontraindicirano.

Na žalost, za sada ne postoji cjepivo protiv piroplazmoze i jedini efikasan način zaštite od bolesti je zaštita od krpelja.

Osim Frontline spreja i ampula, u tu svrhu možete koristiti i neki od preparata kao što su Advantix ampule, razne antiparazitske ogrlice, npr. Canina Petvital bio-zaštitna ogrlica, Trixie biljni zaštitna ogrlica za pse, Scalibor antiparazitski ovratnik itd. U trgovinama Pet centra možete pronaći i tablete češnjaka (Canina, Ebi-vet) koje se koriste kao dodatak hrani za pse. Njegova eterična ulja djeluju stimulirajuće na cjelokupni organizam ali imaju i anti-bakterijski učinak, zatim smanjuje starosne tegobe te, što je najvažnije u Vašem slučaju, svojim svojstvima štite organizam jer krpelji i drugi vanjski paraziti ne podnose miris češnjaka. Tablete češnjaka mirisno su neutralane za ljude i ukusne za pse. Jako je bitno da se preparati koriste redovito, osobito u vrijeme najveće aktivnosti krpelja (proljeće i jesen).

Uz primjenu antiparazitika, potrebno je psa dobro pregledavati nakon šetnje kako biste otkrili krpelja koji se možda "zakačio" jer niti jedno sredstvo zaštite ne djeluje 100%. Obzirom da novi krpelj treba provesti na psu 2 - 3 dana da bi mogao prenijeti uzročnika bolesti, redovna kontrola i pravovremeno uklanjanje krpelja može biti presudno u sprečavanju bolesti.

Canina Petvital Verminex je proizvod koji se samo nanosi na životinju slično kao Frontline i Advantix, ali za razliku od njih je biološki proizvod, potpuno neotrovan i može se koristiti za sve kućne životinje, a dobro se kombinira sa Petvital Bio-Insect-Shokerom. Nanosi se od tjemena do repa, svakih 3 cm 1 kapljicu na kožu i tretman se ponavlja svakih 3-4 tjedna.

Petvital Bio-insekt-schoker može se koristiti za zaštitu nastambi kao i za zaštitu kućnih ljubimaca. Površine treba poprskati sa oko 30 cm udaljenosti svakih 4-6 tjedana, doza od 100 ml dostatna je za 6 m2, a budući da je neškodljiv za dlaku, kožu, perje, također je i neškodljiv za kućne ljubimce, jer se sastoji od čisto prirodnih tvari te kućnim ljubimcima neće štetiti ni prilikom česte upotrebe. Proizvođač nije naveo točnu dozu za kućne ljubimce, tako da je moj savjet da Vašeg psa cijelog pošpricate (leđa, trbuh, šapice, repić) i s rukama dobro utrljate u kožu, samo nemojte špricati njuškicu da mu tekućina ne dođe u oči i usnu šupljinu, nego nanesite sebi na dlanove malo tekućine i onda ju utrljajte rukama na obraze i uške.

Spomenut ću Vam i Legaphyton tablete - dopunsko sredstvo na biljnoj bazi za zaštitu jetre u obliku tableta za pse i mačke. Legaphyton sadrži silimarin koji pospješuje regeneraciju i novu izgradnju hepatocita te stabilizira staničnu membranu čime se smanjuje ulazak hepatotoksičnih tvari u hepatocite. Sadrži i ortosifon koji poboljšava diurezu te na taj način također eliminira toksine iz organizma. Legaphyton se može upotrijebiti za zaštitu jetre kod situacija koje opterećuju jetru ili kao potporna terapija kod jetrenih bolesti.

OZNAKE: