Sonja Andjelkovic


Odgovara:
Sonja Anđelković, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Molim Vas za savjet. Naš pas je nedavno napunio 13 godina, radi se o pudlici srednje veličine, 10 kilograma. Ima problema sa zubima, lošim zadahom. Prije 3 godine su mu napravili opću anesteziju, izvadili pokvarene zube te očistili zubni kamenac. Međutim, nedavno su se opet počeli pojavljivati problemi, grozan zadah, iscjedak iz jedne nosnice te stalno kihanje. Zubi mu ne izgledaju najbolje, posebno prednji. Veterinar nam je rekao da je to vjerojatno povezano sa zubima te da bi trebalo ponovno napraviti čišćenje te vađenje zuba uz anesteziju. Za sada je dobio antibiotik, kihanje je prestalo, ali nosić mu još uvijek curi, ali manje. Pas je inačce dobroga zdravlja, nikada nije imao te nema ni danas drugih problema, uredno jede, veseo je te pokretan. S obzirom na to da ima dosta godina, jako se bojimo da se ne probudi i oporavi od nove anestezije, te nismo sigurni što da radimo. Zanima me koja je vaša preporuka, postoji li neki alternativniji način liječenja, je li opća anestezija nužna? Kolike su po vama šanse da se pas ne probudi? Nekako se nadam da će mu zubi samo ispasti, da su antibiotici možda sigurnije rješenje, iako veterinar na prvu spominje ponovnu anesteziju. Rekao mi je da se vratim za malo manje od mjesec dana da vidimo što ćemo dalje.

Nedavno sam kupila srebrnu vodu, po preporuci prijatelja, koja ima snažno antibiotsko svojstvo, te navodno liječi gnojne upale zuba i desni, te mu planiram pokušati prskati na zube, kako bi mu pomoglo. Pas inače ne dozvoljava da mu se prćka po zubima, uvijek smo s time imali problema, dvoje ljudi ga je trebalo držati da bi mu se samo vidjelo zube. Još ne pokazuje znakove bolova, jedino izbjegava jesti na prednje zube. Unaprijed vam zahvaljujem na bilo kakvoj pomoći.
Lijepi pozdrav, Ivana

O: Komadići zaostale hrane, bakterije, slina – sve zajedno tvori plak na zubima. S vremenom taj plak kalcificira te nastaje kamenac koji predstavlja podlogu za nastanak novog plaka. I plak i kamenac pogoduju razmnožavanju štetnih bakterija u ustima, što posljedično dovodi infekcije, pojave neugodnog zadaha te razvoja bolesti zuba. Kamenac dovodi do gingivitisa (zubno meso na dodir krvari, bolno je), a u konačnici se razvija paradentoza koja dovodi do ispadanja zubiju.

Iscjedak iz nosnica i kihanje koji su se pojavili kod Vašeg ljubimca upućuju na simptome akutne upale maksilarnih sinusa koja se često razvija kao posljedica kronične upale zuba u gornjoj čeljusti.

Da bi sam postupak mogli obaviti, pacijenta treba uvesti u anesteziju, znači uspavati ga. Prije same anestezije veterinar će obaviti procjenu zdravstvenog stanja Vašeg ljubimca te će procjeniti koliki je sam rizik anestezije. Veterinar će obaviti klinički pregled, procjeniti će opće stanje psa te procjeniti funkcije organskih sustava (živčani, kardiovaskularni, dišni, jetreni, bubrežni). Cilj je utvrđivanje odstupanja koja mogu utjecati na djelovanje i izlučivanje anestetika. Ukoliko odstupanja postoje, pokušat će ih se ispraviti.


Osim opće i lokalne anestezije tu je i opća inhalacijska anestezija koja se postiže uz pomoć anestetika u plinovitom obliku, i koji u organizam ulazi preko pluća. Često se ovdje uz anestetičke plinove dodaju životinjama ljekovi koji uzrokuju opuštanje mišića te ljekovi koji izazivaju neosjetljivost na bol. Ovo je ujedno jedan od najsigurnijih oblika anestezije. Prije uvođenja psa u anesteziju često se vrši i preoksigenacija (udisanje 100% kisika, čime dolazi do zasičenja hemoglobina kisikom, čime se omogućuje da pacjent što lakše prebrodi vrijeme apneje tjekom inkubacije). Intravenska anestezija predstavlja najveći rizik, njen nedostatak je slaba mogućnost kontrole anestetika jer jednom kad se anestetik apsorbira, njegova sudbina ovisi o sposobnosti organizma (zdravstveno stanje, dob životinje) da ga razgradi.

S obzirom na Vaše anamnestičke podatke (pas je zdrav, živahan) te ukoliko veterinar nakon obavljenih pretraga to potvrdi, smatram sa Vaš pas ima sve predispozicije da zahvat bude uspješno obavljen.

Pokušajte svakodnevno četkati zube ljubimca pastama namjenjenim za pse, npr. Orme Naturali  Dentrifricio pasta s glinom i esencijalnim uljima kadulje, limuna, irske mahovine, anisa, bagrema, bijele gline i titan dioksida. Ovaj preparat čisti zube dubinski, učvršćuje desni te prevenira loš zadah, njeguje i štiti zube i desni. Nakon četkanja se ne ispire. Dostupna je i enzimatska pasta za zube u spreju Orme Naturali Dentrifricio spray Enzimatico, za čišćenje zubi i svjež dah. Iz aktualne ponude Pet centra izdvajam također i DrClauders Plaque Ex Forte - dodatak je prehrani koji štiti zube od formiranja novog plaka. U svom sastavu sadrži patentirani soj Lactobacillus paracasei, bakteriju mlječno kiselog vrenja koji učinkovito sprečava vezanje štetnog plaka za zube tvoreći stanične nakupine preteške da bi se spojile sa zubom.

Vitamini C, D, koenzim Q 10 vrlo su važni te ih dodajte ih životinji u hranu ne bi li pozitivno djelovali na jačanje organizma (imunitet).

OZNAKE: