Povratak

Plašljiva kujica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1

 
Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Kupili smo ženku staforda sa izvrsnim porijeklom. Stara je 9 mjeseci i izgleda savršeno! Mnogo je dobre naravi s obzirom da su psi njene vrste na lošem glasu...(nebuloza)! Imala je buhe kojih smo se riješili uz pomoć preparata Frontline. S obzirom da je sa nama tek sedmicu, mislim da se brzo prilagodila. Imamo kćerkicu od 10 god. i prosto se raznježim kada vidim kako je nježna prema njoj. Ono zbog čega vam se obraćam je, naime, problem koji primjećujem na njoj... Na njušci vidim tragove ogrebotina kao od mačke. U šali sa njom smo oponašali mačku i taj strah od tog zvuka je nevjerojatan! Na ulici kada šetamo ne primjećuje apsolutno nikoga pa ni druge pse, mačke... ništa. Mali pas je krenuo na nju, a ona je prosto pobjegla iza men. Kao da se ne zna braniti, a ogromna je!? Boji se prosto svega. Kao da ima traume... Da li će se to promijeniti?
Hvala, Scarlet

O: Problem sa kojim se susrećete u Vaše ljubimice, na žalost, bez Vaše intervencije neće se sanirati.

Naime, strah u pasa može se prevladati, no uz našu pomoć, a ukoliko se ništa ne poduzme, redovito se događa da se strah samo pojačava i/ili "širi" i na druge situacije, predmete i sl.

Više o plašljivosti i prevladavanju straha u štenadi opisao je kolega Dragan Vešović, dr. vet. med. u odgovoru Preplašeno štene - prevladavanje straha i socijalizacija.

Općenito se kod pasa zapaža racionalan i iracionalan strah. Racionalni razvijaju po negativnom iskustvu (npr. strah od veterinara i veterinarske ambulante, jedinki iste ili drugih vrsta, strah od štapa...), a iracionalan strah npr. čovjek sa štapom, kišobran i sl.

Prije svega, u rješavanju problema bitno je uočiti koje situacije mogu prethoditi strahu Vaše ljubimice jer se prilikom rješavanja problema plašljivosti najprije treba pokušati identificirati inicijalnu situaciju i/ili stvari koje su potakle takvo ponašanje.

Samo rješavanje problema plašljivosti započinje snižavanjem nivoa stimulacije i izlaganja predmetu kako bi se osiguralo pozitivno iskustvo sa spornom stvari. Ovo znači odmicanje od "strašne" stvari (npr. mačke ili oponašanje mačke) ili restrukturiranja plašeće situacije. Cilj je postepenog približavanja stvari koja je izazvala strah kako bi se pas s istom suočavao bez iskazivanja straha. Pri tome treba imati na umu da se u početku suočavanje sa plašećom stvari čini vrlo, vrlo polako. Svako poželjno ponašanje treba nagraditi njezinom omiljenom poslasticom, a plašljivo ponašanje nikako kažnjavati, već pokušati ignorirati. Svaka neugodna situacija vraća Vas na početak učenja, a može i načiniti suprotno, pojačati plašljivost.

U gore navedenim situacijama potrebno je osigurati sigurnu atmosferu kujici, odnosno stvoriti sve preduvjete kako bi se ljubimica što sigurnije osjećala. Također, u određenim težim situacijama potrebno je posegnuti i za različitim preparatima, koji se nalaze danas na tržištu, a svrha im je da umanje kod ljubimca pojačane podražaje na stresne situacije.

Tako, u našoj ponudi se nalazi npr. Canina Petvital Bachova cvjetna terapija, u obliku kuglica. Njihov sastav je aspen, crvenolisna šljiva, obična sunčanica, mimulus,... U ovakvom obliku, granulice se otope u vodi ili daju u hrani kako bi se sanirale situacije duševnih kriza ljubimaca. Također, na tržištu postoje i drugi preparati u obliku tableta ili pasti koji se ljubimcima mogu prepisati u prevladavanju kratkotrajnih strahova.

No, za početak, razradite plan i strategiju za pristupanje rješavanju problema plašljivosti u Vaše ljubimice. Najprije krenite sa stjecanjem samopouzdanja (nagrađivanjem pozitivnog ponašanja) i povjerenja kujice, a tek nakon toga na suočavanju s problemom. Što se ranije intervenira sa određenim problemom, veća je vjerojatnost da se kuja oslobodi straha. Ne postoji brzo izlječenje, treba biti strpljiv i uporan. Spori način je u ispravljanju nepoželjnog ponašanja najučinkovitiji.

Pokušajte s ovim metodama, a ukoliko se ponašanje ne popravi kroz period od dva do tri tjedna, pokušajte pronaći profesionalnu pomoć gdje bi stručna osoba pokušala riješiti plašljivost u Vaše ljubimice.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr