Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Ne znam kome da se obratim, ali mislim da bi mogli znati odgovor na moje pitanje. Imam tornjaka starog 3 godine. Organiziramo jednu reviju tornjaka, htio sam ga predstaviti sa ovčjom kožom (koža od Zvončara) koja ide preko leđa. Ali bojim se da od toga nema ništa. Kada sam došao doma i stavio na leđa, moj Max je nestao, po cijelom dvorištu sam ga tražio i nađem ga preplašenog u grmlju, zovem ga ali uopće me doživljava. Sav se tresao, obilazio me je, nije mi se htio uopće približiti. Stavio sam kožu na zemlju i nekoliko hrenovki, ali bojim se da nema učinka. Je li normalno da se pas toliko boji kože, da se jedan tornjak kao jedan ovčar trese na ovčje krzno? Hvala na odgovoru, Almir

O: Strah kod psa je stvoren kako bi ga zaštitio od opasnosti. Kora mozga psa prepozna stres te putem limbičkog sustava stupa u kontakt s ostalim dijelovima mozga i 'okida' cijeli niz kemijskih promjena koje utječu na cijelo tijelo. Ukoliko se snizi prag podražljivosti ili podražaj traje predugo, mogu nastati emocionalni poremećaji.

Kod pasa se zapaža racionalan i iracionalan strah. Racionalni strah psi razvijaju po negativnom iskustvu (npr. strah od veterinara i veterinarske ambulante, jedinki iste ili drugih vrsta, strah od štapa...), a iracionalan strah npr. čovjek sa štapom, kišobran i sl. Strah dovodi do napada panike kod kojeg pas može hiperventilirati, tresti se, tražiti skrovište ili zaklon, hodati naprijed-nazad, pojačano sliniti i sl.

Pokušajte razmisliti koja je situacija mogla prethoditi strahu Vašeg ljubimca od ovčje kože (npr. pokušaji stavljanja kože dok je odmarao ili spavao, pokušaji popraćeni glasnim zvukovima zvona na kostimu ili nekih drugih glasnih zvukova van Vašeg prostora) kako biste se znali postaviti pri rješavanju problema. Prilikom rješavanja problema plašljivosti najprije treba pokušati identificirati inicijalnu situaciju i/ili stvari koje su potakle takvo ponašanje.

Samo rješavanje problema plašljivosti započinje snižavanjem nivoa stimulacije i izlaganja predmetu kako bi se osiguralo pozitivno iskustvo sa spornom stvari. Ovo znači odmicanje od "strašne" stvari (tj. ovčje kože) ili restrukturiranja plašljive situacije. Cilj je postepenog približavanja stvari koja je izazvala strah kako bi se pas sa istom suočavao bez iskazivanja istog. Pri tome treba imati na umu da se u početku suočavanje sa plašljivom stvari čini vrlo, vrlo polako. Svako poželjno ponašanje nagradite njegovom omiljenom poslasticom, a plašljivo ponašanje nikako nemojte kazniti, već ga pokušajte ignorirati. Svaka neugodna situacija vraća Vas na početak učenja, a može i načiniti suprotno, pojačati plašljivost.

Razradite plan i strategiju za pristupanje rješavanju problema plašljivosti u Vašeg ljubimca. Najprije krenite sa stjecanjem samopouzdanja (nagrađivanjem pozitivnog ponašanja) i povjerenja Vašeg ljubimca, a tek nakon toga na suočavanju s problemom. Pokušajte s ovim metodama, a ukoliko se ponašanje ne popravi kroz period od dva do tri tjedna, pokušajte pronaći profesionalnu pomoć gdje bi stručna osoba pokušala riješiti plašljivost u Vašeg ljubimca.
 
Iako imate ovčarskog psa, situacija u kojoj se našao Vaš ljubimac sasvim je moguća. Naime, njihova svrha je čuvanje i obrana stada pa su i iz toga razloga stoljećima uzgajani. Genetikom su izoštrene njihove sposobnosti odazivanja na glasovni signal ili signal rukom kako bi izveli radnju koju od njih vlasnik stada traži. Kako je kroz povijest najčešća potreba bila upravo čuvanje ovaca od tuda im i potječe naziv. Ovo je bilo i značajno postignuće u genetici s obzirom da su im ovce prirodni plijen.
  
Ispravljanje nepoželjnog ponašanja ponekad je vremenski prilično zahtjevno, pa u ovisnosti koliko vremena imate do revije, razmislite i o drugim mogućnostima prezentacije Vašeg ljubimca.

OZNAKE: