Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Kupio sam malog njemačkog ovčara, sada  je star 4 mjeseca, papiri uredni od poznatih roditelja i znate kako to već ide.
Štene je izuzetno zdravo, samo me interesuje kad će da digne uši, mislim u kojem periodu ispravlja uši kao njegovi roditelji?
Unapred vam hvala za odgovor,
Miralem

O: Prema nekim istraživanjima, a iz prakse samih uzgajivača, podizanje uški počinje kada je završena izmjena mlječnih u stalne zube.

Zbog toga uzgajivači smatraju da na podizanje uške utječe kalcij i dodaju ga u većim količinama, a dokazano je da višak kalcija (za vrijeme rasta šteneta od 5-7 mjeseca starosti) utječe na metabolizam drugih minerala kao što je cink, odnosno kalcij ne dopušta cinku da se resorbira u crijevu u količinama koji je nužan. Cink utječe na funkciju svake stanice u tijelu, a posebno na stanice kože kojoj pomaže u borbi protiv bakterija ( i virusa) i ne dopušta da stanice kože gube vodu. Zbog toga koža gubi elasticitet, puca,a na to se potom nasele sve moguće bakterije i izazivaju bolesti kože. Jedna od čestih bolesnih promjena na koži njemačkih ovčara jesu takozvane "vruće točke" ili "hot spots". Rane su velike, neugodne i teško se liječe.

Pretpostavlja se da većina mladih pasa mora promjeniti mliječne zube u stalne do 6,5 mjeseci starosti, a nakon toga bi se uške trebale podignuti. Također na izmjenu zubi utječe i pravilna ishrana (ne pretjerivati u dodavanju minerala i vitamina), te će se zubi pravovremeno izmjeniti.

Ako se do 7 mjeseca uške ne podignu, obratite se svom veterinaru ili uzgajivaču kod kojeg ste nabavili psa. Oni će Vas uputiti kako pomoći psu i dati Vam određene upute.

OZNAKE: