Povratak

Podizanje uški westija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam westija starog 4,5 mjeseca, a uši mu se još nisu digle. U ragovoru s poznavaocima te vrste, bili su skeptični da će mu se uši podići. Da li postoji šansa da će mu se uši dignuti i način da se to eventualno ubrza?
Unaprijed zahvalna, Ajna

O: Uši West Highland White Terriera su male, uspravne i čvrsto nošene te završavaju s oštrim vrhom. Na glavi su usađene proporcionalno, odnosno, nisu međusobno udaljene niti preširoko niti preblizu. Dlaka koja prekriva uške je kratka i glatka, bez ikakvih resa na vrhu.

U dobi od 5 tjedana starosti uške bi se trebale početi formirati prema standardu, tako da štene u dobi od 8 tjedana (kada većina uzgajivača prodaje štence) u pravilu ima uške u položaju koji odgovara standardu pasmine.

Naime, kada je štenac malen, hrskavica je mekana i savitljiva. Kako vrijeme prolazi, a organizam raste i razvija se, razvijaju se i okolni mišići, a sama hrskavica postaje jača, manje savitljiva te zauzima svoj položaj. Na takav način, uške zauzimaju svoj položaj određen standardom pasmine.

Prema određenim istraživanjima, podizanje uški bi trebalo završiti do perioda završetka izmjene mliječnih u trajne zube i njihova potpuna izrastanja. Ako se uzme u obzir, da bi se taj period kod westija trebao kretati u rasponu od 4. do 7. mjeseca života, do tada bi uške trebale zauzeti svoj položaj.

U određenim slučajevima, moguće je da do podizanja uški uopće i ne dođe. Razlozi tome mogu se nalaziti i u genetici jedinke. Iz tog razloga, uputno je informirati se kod uzgajivača i u leglu kakva je situacija.

U svakom slučaju, ako se do 6 mjeseca starosti ljubimca uške ne podignu, odnosno ne zauzmu položaj određen standardom pasmine, obratite se svojem veterinaru ili uzgajivaču (od kojeg ste nabavili psa) koji će Vas savjetovati što dalje napraviti.

Za to vrijeme, osigurajte ljubimcu prikladnu prehranu s kvalitetnim hranama. Na takav način osigurati ćete optimalne količine svih potrebitih elemenata, s nutricionističkog stajališta, te prevenirati uzroke problema u nedostatnoj i nepravilnoj prehrani.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr