Povratak

Podnošenje vrućine i toplotni udar

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam kujicu koja živi u dvorištu i u zadnje dane mi ju je jako teško rashladiti jer su vrućine nepodnošljive. Zato bih vas lijepo zamolila da mi date neki savjet kako je rashladiti. Već ima izolacijsku kućicu u kojoj i nije tako vruće, ali ne želi ležati u njoj. Slobodna je u dvorištu, ali ona uglavnom leži ispred ulaznih vrata na hladnim pločicama. Ipak, to je dovoljno ne rashladi. Vodu joj mjenjemo svakih pola sata-sat. Moram napomenuti i da kujica ima upalu krajnika. Bile smo već kod veterinara i dobila je sva potrebna cijepiva te smo s tim gotovi. Ipak, još 6 dana mora mirovati i ne piti hladnu vodu. Kako će sljedećih dana biti totalno užasno 'pasje' vrijeme, u panici sam da malena ne doživi toplotni udar.

Usput, kako se prepozna da je pas doživio toplotni? Mislila sam je uvesti u kuću da leži na keramičkom stepeništu, ali kako su stepenica dosta hladne, nisam sigurna bi li to bio mudar potez kako joj krajnici ne bi još više otišli. Zato molim vas za savjet jer znam da ćete mi pomoći kao i uvijek do sada.
Unaprijed hvala i srdačan pozdrav, Lilly

O: Neke fiziološke karakteristike pojedine pasmine, kao što je manji kapacitet pluća u manjih pasmina, pse čini osjetljivijima na visoke temperature (psi sa brahicefaličnom njuškom). Zbog manjeg kapaciteta pluća, manja je mogučnost hlađenja zraka koji pas udiše u tijelo. Zbog nedostatka znojnih žlijezda na koži, psi nemaju mogućnost znojenja, osim dahtanjem.

Za ovih sparnih dana preporučuje se psima mjenjati vodu nekoliko puta na dan, ali svakako izbjegavati prehladnu vodu, kako bi izbjegli upale ždrijela, krajnika i dr. Pas mora imati na raspolaganju mjesto koje će biti zaštićeno od sunca, bilo kućica ili dio dvorišta koji je u hladu, te ograničiti mu igru i aktivnost na suncu. Pas nikako ne smije imati brnjicu, jer na taj način ne može dahtati, a kako sam već spomenula dahtanjem odaje toplinu iz organizma.

Pošto Vaš pas ima upalu krajnika, svakako izbjegavajte da leži na hladnim pločicama. Možete ga rashladiti i tuširanjem mlačnom vodom, ali nikako hladnom, nekoliko puta na dan.

Toplotni udar je najčešći zdrastveni problem, koji se javlja uslijed visokih temperatura. Najčešći uzrok toplotnog udrara je ostavljanje pasa u autu. U autu temperatura u vrlo kratkom roku poraste više od vanjske temperature, pa i uz otvoren prozor, što je vrlo opasno po život pasa. No isto tako, toplotni udar pas može doživjeti u bilo kojoj situaciji kada su temperature zraka visoke, a organizam nije u stanju odavati toplinu u okoliš, što dovodi do nemogućnosti organizma da regulira tjelesnu temperaturu. Pse koji su navikli boraviti u klimatiziranim prostorijama toplotni udar pogađa češće, kao i pse s dužom dlakom, lošijim zdrstvenim statusom i kondicijom, mlađe i starije pse itd.

Prvi simptomi toplotnog udara su prekomjerno dahtanje, koža je zažarena, a najviše unutar uške, pas tetura, dolazi do nesvjestice, slabosti i konačno kolapsa, kome i smrti.

Ukoliko primjetite navedene simptome, psa je potrebno rashladiti što je prije moguće, te polijevati ne prehladnom vodom i naravno pozvati veterinara. Nikako nemojte tjerati psa da pije, kako ne bi došlo do povraćanja i aspiracije sadržaja u pluća. Psu je potrebno staviti led umotan u tkaninu direktno na glavu, a na tijelo nakon polijevanja vodom stavite vlažne ručnike. Možete psa i staviti u kadu, ali ne s jako hladnom vodom. Hladna voda može izazvati šok organizma, što dodatno komplicira stanje.

Nikako ne koristite lijekove na svoju ruku, bez konzultacije s veterinarom. Nikako nemojte prekidati hlađenje, sve dok se tjelesna temperatura ne približi normalnoj. Imajte na umu da je uz sve navedene mjere potrebno psa što prije odvesti veterinaru.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr