petra franko

 
Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 


P:
Imamo prekrasnog zlatnog retrivera starog 7. godina, koji je u odličnoj formi, aktivan i pun života. Trenutno imamo veliki problem s jastičićima na šapama. Naime, prije 3. godine rasjeko je šapu (jastučić) na staklo nakon čega smo mu posjektinu tretirali geokortonom vrlo uspješno. Ovo ljeto je ponovno rasjeko jastučić na plaži, no to mu je također brzo zaraslo samo od sebe sve do prije nekoliko dana.  Naime, odjednom mu se zagnojio jastučić (Otišli smo veterinaru koji je rekao da se radi o infekciji koja je ušla u organizam te da tu nema pomoći i da će pas najvjerojatnije do kraja života imati problema s time. Veterinar je prepisao antibiotik Enroxil od 150 mg i omega plus kapsule, da popije do kraja. Od ponedjeljka do danas, stanje se poprilično pogrošalo, danas ujutro smo mu to isto primjetili i na drugoj šapi, a do navečer se znatno pogoršalo i proširilo i na drugoj šapi. Najljepše Vas molim za brzi odgovor što učiniti i kako pomoći psu.  Ivan


O: Čitajući o problemu koji mori Vašeg ljubimca, ne bih rekla da su posjekotine u proteklim godinama i sadašnja situacija povezani.

Prema simptomima koje ste mi opisali moguće je zaključiti da se radi o pododermatitisu tj. o upali kože na šapama koja ima široku lokalizaciju, a u slučaju Vašeg ljubimca su zahvaćeno područje mekuši. Pododermatitis nije bolest koja zahvaća određenu pasminu ili starosnu skupinu pasa, ali češće se pojavljuje na prednjim šapicama. Sama etiologija, dakle uzrok može biti višestruka, od infekcija (bakterijskog, gljivičnog, virusnog podrijetla), alergija, mehaničkih ozljeda, metaboličkih poremećaja (autoimune bolesti), hormonalnih disbalansa... Ono što je veterinar mislio kad je rekao da će pas "klisati" i imati "to" do kraja života, vjerojatno je mislio na to da pododermatitis spada u kronična oboljenja odnosno da je potreban dugoročni trud i liječenje da ga se iskorijeni a isto tako se zna vratiti. Antibiotska terapija je neophodna zbog primarnih uzročnika ili pak sekundarnih bakterija koje "nasele" to mjesto. Simptomi prisutni su otečenje, crvenilo, bolnost, ponekad je prisutan i svrbež, pa pas liže zahvaćeno područje. Ponekad što je nažalost prisutno kod Vašeg retrivera otvaraju se gnojni čirevi, a gnoj onda ako se ne čisti lokalno uzrokuje povećanje rane i zbog toga mekuša "više nema". Lokalno čistiti sa 3 % vodikovim peroksidom na dnevnoj bazi, svakako preporučam, ili koristiti kupke Plivaseptom, također ranu poviti sterilnom gazom i zavojem.  Postoji na tržištu još dosta nov preparat, zove se ionsko srebro ( SilverPet) u obliku otopine koja se lokalno pošprica na ranu, na prirodnoj bazi, sa dostatnom dozom učinkovitosti.. Dakle, svakako ono što pas treba je kompletni veterinarski pregled koji bi uključivao i vađenje krvi, da se vidi u kakvom je statusu pas(metabolički i hormonalno). Ono što nije na odmet napraviti je uzeti bris sa promjenjenog dijela i napraviti dodatne laboratorijske pretrage i saznati točno uzročnika i koji lijek će biti najučinkovitiji ( antibiogram).

Omega 3 i 6 masne kiseline su odlične za lokalno podizanje otpornosti a također bi preporučila i davanje hrane koja će biti potpora koži i bržem zaraštanju i oporavku kože npr. Hill´s d/d skin support veterinarska dijeta,također kada šape izliječite dobro je koristiti zaštitne kreme ili losione na bazi glicerina npr. Orme naturali Losion, proizvode koje možete naći u našim dućanima Pet centra. Šansa postoji ali morati ćete biti strpljivi i uporni, svakako savjetujem da se što prije javite Vašem veterinaru i ispričate mu razvoj situacije od prošlog ponedjeljka.

OZNAKE: