Povratak

Podređeno ponašanje psa nakon kastracije i naskakivanje drugih pasa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Pas, mužjak, kastriran je prije 2 mjeseca. Unazad 10-ak dana primjetili smo da su kod psećih druženja skoro svi psi počeli naskakivati na njega, čak i oni koji inače gledaju svoja posla i nisu previše druželjubivi. Prije kastracije je i on naravno na neke naskakivao, neki njega, ništa posebno neobično. Prvi put sam doživjela ovako nešto. Užasno je druželjubiv kad su u pitanju drugi psi, a ovo je postalo pomalo naporno. Više ne može ni trčati ni igrati se, samo skaču po njemu, čak se i svade kao oko kuje i svojataju ga. Ima li pas nakon kastracije ima neki poseban miris?

O: Kastracija je postupak kojim se uklanjaju spolne žlijezde, što znači da se uklanjaju i hormoni koje te žlijezde proizvode. Određeni oblici ponašanja poput markiranja urinom, agresije i seksualnog ponašanja mogu se modificirati kastracijom, ali samo kod određenog postotka pasa.

Kastracija kod preostalih pasa uglavnom ne utječe na ponašanje.


Naskakivanje koje opisujete može predstavljati oblik socijalnog ponašanja jer se naskakivanjem često pokazuje dominantnost, odnosno podređenost.

Podređenost se iskazuje spuštenom glavom i tijelom, okretanjem leđa i micanjem glave od drugog psa, dopuštanjem drugom psu da stoji preko njega, spuštanjem repa i izbjegavanjem pogleda u pravcu dominantnog psa. Postupak kastracije je mogao potencirati ponašanje koje se i ranije ispoljavalo, ali u manje izraženoj formi.

Dodatno o ovoj temi možete pročitati u ranije objavljenim odgovorima Naskakivanje psa i Naskakivanje kao posljedica seksualne frustracije.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr