franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Mom psu je prije nekoliko dana na jednom dijelu prsa, kod prednje noge, otpala dlaka (ili ju je on sam otrgnuo) u promjeru od oko 5 cm, te se na koži nalaze crvene mrljice. Molim Vas da, ukoliko možete, pogledate fotografije u prilogu, te da mi kažete što bi to moglo biti, i da mi kažete kako to sanirati. Inače sam mu to u nekoliko navrata mazao medicinskim alkoholom, ali nema povlačenja navedenog.

O: Promjena koju navodite, uz fotografiju, može pobuditi sumnju na gljivičnu infekciju, kao i alergijsku reakciju i eventualno demodikozu.

Nekoliko je različitih vrsta gljivica koje mogu izazvati bolest u pasa.U velikoj većini slučajeva radi se o gljivici Microsporum Canis, a daleko rjeđe može se raditi o gljivicama Microsporum Gypseum i Trichophyton Mentagrophytes. Promjene koje se mogu vidjeti najčešće su okrugla područja bez dlake, oštro ograničenih rubova, u sredini često s kožnim ljuskama.

Promjene najviše dolaze na glavi, ali i na nogama i drugdje po tijelu. Bolest se prenosi izravnim kontaktom sa bolesnom životinjom ali može i preko različitih predmeta iz psećeg okoliša, na kojima se nalaze spore gljivica. Spore su otporne i u okolišu mogu dugo preživjeti. Mladi i imunokompromitirani psi podložniji su nastanku bolesti, a zna se da je bolest češća zimi i u jesen; držanje pasa u vlažnim i mračnim uvjetima svakako pogoduje nastanku bolesti.

Liječenje može uključivati primjenu različitih antimikotika kroz period od 4-6 tjedana. Mogu se primjenjivati lokalni preparati ali po potrebi mogu i sistemski koji se primjenjuju peroralno, ovisno o procjeni. U većini slučajeva, nastoji se izbjeći peroralne preparate. Za lokalnu prinjenu koriste se klotrimazol, ketokonazol, enilkonazol, mikonazol, terbinafin sa različitim komercijalnim nazivima.

Ove dermatomikoze spadaju u zoonoze, dakle mogu i ljudi oboljeti od njih.

Što se tiče alergijskih reakcija, one se u većini slučajeva kod pasa manifestiraju promjenama na koži, koje obično prati i svrab. Alergeni mogu biti različiti: buhe, komponente hrane, supstance iz psećeg okoliša... Ukoliko se radi samo o izoliranoj promjeni, može predstavljati i blažu osjetljivost na neku komponentu hrane, bez svraba.

Opširnije o alergijama možete pročitati u našim prijašnjim odgovorima, primjerice u odgovoru kolegice Silvije Havrle Lovrić, dr.vet.med., naslovljenom Alergije na hranu, sezonske alergija u pasa i alergijski dermatitis.

Demodikoza je parazitarna kožna bolest, povezana sa poremećajima imuniteta. Uzrokuje je grinja Demodex Canis a terapija ove bolesti zna biti dugotrajna i iscrpljujuća. O demodikozi možete također pročitati više u odgovoru kolege Dragana Vešovića dr.med.vet., naslovljenom Demodikoza i liječenje.

Preporučujem da svojeg ljubimca odvedete veterinaru na pregled. Jedino na taj način moguće je utvrditi o čemu se točno radi i onda poduzeti odgovarajuće liječenje.

OZNAKE: