zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Od jučer ili prekjučer, nisam sigurna, moja zlatna retriverica (09.05. puni 5 godina) pije više vode nego uobičajeno. Malo sam pogledala po internetu o čemu bi mogla biti riječ i jako sam se uplašila. Pijenje vode nije previše drastično, ali opet pije više nego inače. Sad me zanima je li nužno mora biti opasno i jeli mora biti neka bolest? Trenutno se hrani isključivo Royal Canin Hypoallergenicom, jede tu hranu od 28.02. zbog problema sa češanjem i trenutno prima terapiju tabletama Medrol 2x1 (ujutro i navečer) i pije Enroxil 1x1 (terapiju prima isto zbog intenzivnog češanja). Bila bih vam jako zahvalna kada bi mi što prije odgovorili jer sam jako uplašena. Hvala unaprijed. Lijepi pozdrav, Nina

O: Bez obzira na starost životinje, pojačani unos tekućine i posljedično pojačano mokrenje u većini slučajeva upućuju na neki zdravstveni problem. Općenito o polidipsiji u pasa možete pročitati u ranije objavljenom odgovoru kolegice Ljiljane Vrhovac Uzur, univ.mag.med.vet., naslovljenom Povećana žeđ i unos veće količine vode (polidipsija) uz pojačano mokrenje (poliurija).

Osim uzroka koje je kolegica navela u priloženom odgovoru, moram spomenuti kako je ponekad moguće ovo stanje kategorizirati i kao fiziološki proces (npr. pas koji jede suhu, dehidriranu hranu će piti više vode od onog koji jede mokru hranu, a nerijetko se ovo događa i kod promjene proizvođača hrane što se povezuje sa različitim sastavom hrana i metabolizma psa). Također, više temperature zraka, kao i suh zrak, imaju za posljedicu pojačani unos tekućine.

Kako se pojačana žeđ manifestira unosom većih količina vode, ovo obično rezultira i poliurijom (učestalim mokrenjem). Polidipsija i poliurija se također mogu smatrati i ranim znacima određenih bolesti: zatajenja bubrega, diabetes mellitusa, piometre (gnojna upala maternice), bolesti jetre, hiperkalcemije ili problema sa štitnom žlijezdom.

Primjena nekih lijekova također ima za posljedicu polidipsiju – kortikosteroidi (Medrol je kortikosteroid za sustavnu primjenu iz skupine glukokortikoida) i diuretici. Životinje različito reagiraju na glukokortikoide pa je stoga i doziranje individualno. Doze navedene kod pojedinih glukokortikoida samo su orijentacione, te najpovoljnije doze treba utvrditi za svaku pojedinu životinju. Ako se kratkotrajno upotrebljavaju, glukokortikoidi rijetko djeluju nepovoljno na organizam, ali kod dulje upotrebe, a osobito u visokim dozama, popratno se djelovanje sve više ispoljava. Doza i vrijeme terapije ovise o indikaciji, veličini životinje i tjelesnoj masi.

Smatra se da psi normalno dnevno popiju 20-40 ml vode na pola kilograma tjelesne težine. Sve što prelazi prije navedene vrijednosti mogli bismo kategorizirati kao pojačano uzimanje vode (polidipsija). Tako, u sljedećih nekoliko dana (1-2 dana) izmjerite količinu vode koju dnevno unese Vaša ljubimica prema njenoj tjelesnoj težini. Preporučujem Vam da o dobivenom rezultatu obavijestite Vašeg veterinara, a ako se radi o povišenim vrijednostima dogovorite i kontrolni pregled u ambulanti kako bi se na osnovu dodatnih pretraga identificirao uzrok i prema tome poduzelo primjereno liječenje, odnosno ukoliko se postavi sumnja na kortikosteroid, prilagodi dnevna doza.

OZNAKE: