Povratak

Pojava bijelih dlaka na krznu psa / Sijedenje dlake i promjene vezane uz starenje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Vlasnica sam križanca belgijskog i njemačkog ovčara starog 7 godina. U zadnjih par mjeseci počele su mu na krznu izbijati bijele fleke nepravilnog oblika, najviše po njušci i ušima. Jesu li to sijede i je li normalno da pas dobiva sijede u obliku fleka?
Carmen

O: Starenje je biološki proces svakog organizma te je, od trenutka stvaranja života, usađen u gene svake pojedine jedinke. Taj proces ili mehanizam je pod utjecajem hipotalamusa - dijela mozga koji kontrolira hormonalni sustav organizma.

Promjene kroz koje prolaze stariji ljubimci slične su kao i kod ljudi. Tako, ljubimci pokazuju želju za više spavanja i odmaranja tijekom dana (a manje noću), ljubimci češće obavljaju nuždu, postepeno dolazi do slabljenja sluha i vida, promjena u ponašanju, pojavljuje se zadah iz usta, zglobovi su bolni, dlaka sijedi, inkontinencija,...

Mnoge od njih nastaju kao posljedica pada učinkovitosti kojom se tkiva i stanice psa same obnavljaju.

Određena istraživanja provedena u SAD-u pokazala su da sijedenje dlake nastaje kao posljedica smanjene sinteze i proizvodnje melanina. Smanjena proizvodnja melanina nastaje zbog reduciranja otpuštanja određenih enzima nužnih za normalnu sintezu melanina.

Do sijedenja dlake dolazi još za vrijeme "zrelog doba" ljubimca pa sve do starosti. Naravno, ovaj efekt je više izražen kod ljubimaca s tamnijom dlakom. Međutim, sijedenje dlake može nastati i kao posljedica drugih poremećaja, kao što su neodgovarajuća prehrana, nepravilna ili neodgovarajuća njega dlake, hormonalni poremećaji,... Također, poznato je da u starijoj dobi ljubimaca može doći i do pada imuniteta s posljedičnim raznolikim dermatološkim problemima.

U svakom slučaju, moguće je da je kod Vašeg ljubimca posrijedi proces starenja s posljedičnim sjedenjem dlake.

Međutim, radi svoje sigurnosti i zdravlja ljubimca, savjetujem Vam da se posavjetujete i sa svojim veterinarom, koji će nakon pregleda biti u mogućnosti procijeniti trenutnu situaciju kod Vašeg ljubimca, te Vas u skladu s njom dalje informirati.

Promjene prilikom starenja su nužne, ali se njihovo pojavljivanje, kao i intenzitet, mogu odgoditi na različite načine. Naravno, tu je uključena i prikladna i kvalitetna prehrana prilagođena dobi, veličini i aktivnosti ljubimca, češće i u kraćim intervalima provođenje dnevnih aktivnosti te održavanje tjelesne težine unutar preporučenih vrijednosti,...

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr