Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Moj maltezer, star 4,5 godine, ima dijagnozu Atrophia renis bilateralis i gastroenteritis, postavljenu na Veterinarskom fakultetu, na temelju rendgenskog snimka. Prije dodinu i pol dana bio je pred uginućem, liječen silnim injekcijama, između ostalog i dekstametazonom. Otišla sam drugom veterinaru, napravljen je Rtg i ustanovljena dijagnoza. Nakon prelaska na hranu Hill's "k/d", stanje mu se dosta popravilo. Ne uzima nikakve lijekove. Urea i kreatinin, kao i ostale vrijednosti, su sada u redu. Ima problem s nakupljanjem sluzi u ustima, osobito noću. Smočim gazu, koju on izliže i bude bolje.

Povremeno mu kruli u stomačiću, ima i dosta kamenca na zubima, ali se bojim narkoze zbog bubrega. Molim vas da mi odgovorite zašto ga muči ta sluz? Kako mu pomoći? Nemam mogućnosti doći na Veterinarski fakultet jer živim u Splitu. Pozdrav, Ljubica

O: Ukoliko je sluz koju opisujete bezbojna, prozirna i lagano sluzava, vjerojatno se radi o slini. O načinu nastanka i uzrocima prekomjerne produkcije sline pisao je kolega Dragan Vešović, dr.vet.med. ovdje.

Pojam ptijalizam ili sialosis opisuje pojačano lučenje sline koje je karakterizirano vidljivim slinjenjem. Pseoduptijalizam se javlja kada je normalna količina proizvedene sline, ali sekundarne abnormalnosti ili poremetnje gutanja uzrokuju pojačano slinjenje.

Osim od kolege navedenih uzroka, treba spomenuti i sljedeće uzroke: lijekovi, kao npr. organofosforni spojevi i otrovi, lokalne iritacije ili upale, povezane sa upalom sluznice usta ili jezika, strana tijela u ustima, novotvorevine, ozljede, i ostali defekti sluznice, strah, nervoza, uzbuđenje, nemogućnost gutanja zbog ozljede jednjaka ili stimulacije želučano crijevnog sustava zbog njihove upale, lezije ispod jezika, upala jezika, metaboličke bolesti, apsces (nakupljanje gnoja) ili mehanička blokada kanalića slinske žlijezde.

Savjetovala bih Vam da najprije pregledate usnu šupljinu Vašeg ljubimca, ne biste li osim kamenca uočili i druge promjene na zubima (crvena linija na granici zuba i desni, eventualna krvarenja, bjelkaste ili žućkaste naslage na desnima i sluznici obraza). Navedeno upućuje na neki od upalnih procesa, a u ovisnosti o stupnju upale, poduzima se antibiotska terapija (po preporuci veterinara nakon pregleda u veterinarskoj ambulanti) ili pak higijena usne šupljine.

U ponudi su četkica za zube i pasta za zube za pse. Pranje zuba se preporuča svakodnevno i na taj se način spriječava nakupljanje plaka na rubu gingiva i posljedično nastajanje gingivitisa, koji dalje vodi u periodontitis. Nikako se ne preporuča korištenje pasta za zube koje upotrebljavaju ljudi jer te paste nisu ugodnog okusa za pse i pas može steći averziju prema samom postupku četkanja zubiju, a također opterećuje sluznicu želuca. Pseća pasta za zube se ne ispire već je okus prilagođen psima (npr. piletina) i pas ostatak paste poliže sa zubiju. Zatim, možete nabaviti Beaphar Dog-a-dent sprej za uklanjanje zubnog plaka, spriječavanje nakupljanja zubnog kamenca i neugodnog zadaha, zatim gel koji sadrži propolis ili žvakaće tablete s klorofilom za dezinfekciju usne šupljine. Armonie Naturali nudi pastu za zube u spreju te sprej sa enzimima za higijenu usne šupljine. Preparate se koristi na način da svaku večer pred spavanje, kada pas više neće dobiti obrok niti će piti, treba našpricati štapić s vatom (možete špricati i direktno u usta psa, ali je psu to vrlo neugodno pa oni uglavnom od toga bježe) te namazati zube i desni. Postupak treba ponavljati redovito svake večeri kroz sedam dana, a nakon toga možete četkicom ili gazom namotanom na svoj prst očistiti malo jače i detaljnije (ako pas to dopušta) jer je u međuvremenu naslaga na zubima lagano popucala te će ovakvo mehaničko čišćenje skinuti veći dio.

Također, u ponudi su i raznorazne poslastice koje spriječavaju nakupljanje plaka i na taj način održavaju higijenu usne šupljine (npr. Pedigree Rask kost i Denta mix, Friskies Purine-Dental fresh, Bernina Denta strips,...), no, s obzirom na zdravstveno stanje Vašeg ljubimca, trebalo bi ih davati u ograničenim količinama jer sastavom nisu prilagođene bubrežnim bolesnicima.

Ukoliko se stanje Vašeg ljubimca ne popravi kroz period od 5-7 dana, svakako bi trebalo razmisliti o dodatnim kliničkim pretragama. Porazgovarajte najprije sa Vašim veterinarom o mogućnostima kojima on raspolaže, kako bi Vas poštedio putovanja u Zagreb i izlaganja ljubimca dodatnom stresu.

O kruljenju u crijevima pasa pisala je kolegica mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med. ovdje.

Svakako da Vaš ljubimac sa kroničnim gastritisom može povremeno iskazivati ovakve pojave. Ukoliko se pas normalno ponaša (ima apetita, nije bezvoljan, aktivan je), stolica je normalne konzistencije i boje, nema razloga zabrinutosti.

OZNAKE: