dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Zlatni retriver star skoro 10 godina u zadnje vrijeme sve češće mokri po stanu ali i pije jako mnogo tekućine. Kad počne da mokri jednostavno ne zna stati sve dok ne isprazni čitav mjehur. Još da spomenem da je naviknut od malena da obavlja nuždu vani i oko toga nije bilo nikakvih problema sve do sada. Prehrana mu je jako kvalitetna , znači kupujem mu Hill's, Eukanuba i sl. kvalitetne vrste hrane. Nedavno sam posjetila veterinara i napravila pretrage za funkciju bubrega i šečera u krvi, sve je u redu. No broblem je i dalje ostao isti. Ono što mu je pretragama utvrđeno je veliki porast linfocita i prisutstvo virusa herpesa koji mu se očituje na predjelu gubice i oka, no za to je dobio potrebne lijekove. Ono što mene zanima je uzrok njegovog mokrenja? Da li je to možda izazvano virusom koji je već u njegovom organizmu prisutan? Ili je nešto drugo u pitanju? Molim vas da mi vašim savjetom pomognete koliko god je to moguće. Ana

O: Bez obzira na starost životinje, pojačani unos tekućine i posljedično pojačano mokrenje u većini slučajeva upućuju na neki zdravstveni problem. Također, promjene ponašanja za vrijeme mokrenja (mokrenje u kući), kao i eventualne promjene u izgledu mokraće mogu upućivati na različita bolesna stanja.

Općenito gledajući, pojačanu žeđ, odnosno pojačani unos tekućine, nazivamo polidipsijom. Ona se može razviti kao posljedica različitih uzroka. Tako, ponekad je moguće ovo stanje kategorizirati kao fiziološki proces (npr. pas koji jede suhu, dehidriranu hranu će piti više vode od onog koji jede mokru hranu). Također, više temperature zraka, kao i suh zrak, imaju za posljedicu pojačani unos tekućine.

Smatra se da psi normalno dnevno popiju 20-40 ml vode na pola kilograma tjelesne težine. Sve što prelazi prije navedene vrijednosti mogli bi kategorizirati kao pojačano uzimanje vode - polidipsijom. Polidipsija (pojačana žeđ) se manifestira unosom većih količina vode, što će rezultirati poliurijom (učestalim mokrenjem). Polidipsija i poliurija se također mogu smatrati i ranim znacima određenih bolesti: zatajenja bubrega, diabetes mellitusa, piometre (gnojna upala maternice), bolesti jetre, hiperkalcemije ili problema sa štitnom žlijezdom.

Iz razloga što za stanje kod Vaeg ljubimca uzroci mogu biti mnogobrojni, teško mi je odgovoriti Vam na pitanja. Naime, trebalo bi provesti sve pretrage koje obuhvaćaju utvrđivanje kompletnog zdravstvenog stanja ljubimca. To bi bilo važno i iz činjenice što je Vaš ljubimac već u "ozbiljnijoj" dobi te su skloniji razvoju različitih zdravstvenih poremećaja. U skladu s postavljenom dijagnozom, Vaš veterinar će biti u mogućnosti odrediti najprikladniji pristup tretiranja postojeća stanja kao i odgovoriti Vam na sva pitanja. To je jedini put da se osigura optimalno zdravlje kao i nužna kvaliteta života ljubimca. U svakom slučaju, pažljivo pratite svojeg ljubimca, naročito s obzirom na pojavu nekih drugih simptoma te usko surađujte s Vašim veterinarom.

OZNAKE: