Povratak

Pojačani unos tekućine i pojačano mokrenje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 


P:
Imam ženku aljaškog malamuta staru 10 godina. Primijetila sam da zadnjih tjedan dana uzima više vode, posebno nakon obroka ili kad se vrati iz šetnje. Ponekad preko noći popije svu vodu u zdjeli, što se prije nije dešavalo. Prije tri i pol godine kujica je dobila struvitne kamence u mokraćnom mjehuru, što smo uspješno izliječili i od tad je na suhoj hrani Hill's w/d. Unazad 6 mjeseci uz tu joj hranu dodajemo i Eukanuba restricted caloris jer se zasitila Hill's  w/d. Naglašavam kako redovito radimo kontrole urina, zadnja je bila prije mjesec dana i sve je u najboljem redu. Kako je starija, dajemo joj granule na bazi rakova i  mekušaca za  bolju pokretljivost zglobova (Chassoton) i sve to na preporuku veterinara, hranu ne biramo na svoju ruku. Prije mjesec dana je preživjela blago trovanje, od čega se uspješno oporavila kroz 7 dana. Temeljem svega što sam Vam navela, možete li mi reći koji bi bio razlog da uzima više vode? Sve drugo je u redu, pas je veseo i uobičajeno se ponaša, ne primjećujem na njoj druge promjene.
Hvala i srdačan pozdrav,
Edita

O: Bez obzira na starost životinje, pojačani unos tekućine i posljedično pojačano mokrenje u većini slučajeva upućuju na neki zdravstveni problem. Također, promjene ponašanja za vrijeme mokrenja (mokrenje u kući), kao i eventualne promjene u izgledu mokraće mogu upućivati na različita bolesna stanja.

 

Pojačani unos tekućine može biti simptom zatajenja bubrega ili bolesti bubrega općenito, kod dijabetesa također, hipertiroidizam također ima za posljedicu pojačanu žeđ. Infekcije mokraćnog sustava, kao i piometru često prati pojačani unos tekućine. Ukoliko je pas na terapiji koja uključuje primjenu prednizona bit će pojačana žeđ.

Prehrana, kao i mikroklimatski uvjeti mogu imati određeni utjecaj na unos tekućine, ali to su utjecaji koji su prolaznog karaktera. Mlade životinje u određenoj mjeri imaju veće potrebe za tekućinom od starijih.

U svakom slučaju, pažljivo pratite svojeg psa, naročito s obzirom na moguću pojavu nekih drugih simptoma i usko surađujte s Vašim veterinarom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr