Povratak

Položaj uški kod mopsa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imam ženkicu mopsa staru 4 mjeseca. Sve je bilo u redu do jučer, odjednom je počela desno uho drugačije držati nego drugo (odignuto od glave), a prije toga su joj oba isto stojala priljubljena uz glavu („dugme“ način). Negdje sam na internetu pročitao da im se to dešava u dobi do 13 mj. života i da bi se trebalo podvezati. Sada me zanima je li se to može kod vas napraviti u vašim ordinacijama i je li uopće potrebno? Od hrane jede samo Pro plan puppy sensitive. I još smo primjetili, kad spava i probudi se zna šepati. Nadam se da ćete odgovoriti na pitanje jer nas je jako strah za malu mazu.

Unaprijed hvala, Ivan


O: Problem koji navodite isključivo je estetski. Prema kinološkim standardima dva položaja ušiju su dozvoljena: ružino uho - malo, viseće uho koje je sa strane i prema natrag nabrano i ostavlja vidljivom ušnu školjku i  preklopljeno uho (tzv. dugme) kod kojeg koža visi prema naprijed, vrh uha je priljubljen uz lubanju tako da se unutrašnjost uha ne vidi, a vrh uha usmjeren je prema očima.

Korekcija se radi vezivanjem uha, odnosno omotavanjem trakom, pri čemu je važno reći kako nema garancije da će postupak uspjeti. U svakom slučaju, postupak se preporuča započeti prije starosti od šest mjeseci. Također, valja napomenuti da je uho koje ste opisali zdravo i funkcionalno i da nije riječ o zdravstvenom poremećaju, već isključivo o estetski postavljenim zahtjevima. Vezivanje uha obično rade sami uzgajivači, s obzirom da se ne radi o kirurškom zahvatu.

O hromosti kod mladih pasa možete više pročitati ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr