Odgovara:
mr.sc. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Pas si je iščupao vrh repa, negdje oko 5 cm i malo si ga je nagrizo. Kad ide van, od veselja počne mahati repom pa se udari u vrata ili bilo gdje drugdje . Počne mu rep krvariti, nije jako, ali ipak. Stavljala sam mu Bivacin i malo mu prođe, ali po noći si ga valjda gricka pa dođe opet na staro. Kako mu se može pomoći?
Hvala, Sanja

O: Svaka rana prilikom zaraštanja izaziva osjećaj svrbeža. Za brže zaraštavanje rana, u ljekarnama Pet centra možete nabaviti Cink vitaminsku mast koja sadrži cink oksid i riblje ulje.

Riblje ulje sadrži vitamin A koji je vitamin zaštite epitela, a cink oksid adstrigentno djeluje. I riblje ulje i cink oksid su ugrađeni u masnu podlogu koja dobro prijanja na oštećenu kožu i sluznice štiteći ih od vanjskih utjecaja te pospješujući sušenje i zacijeljivanje rana. Mast nema kontraindikacija niti nuspojava. Oboljela ili promijenjena mjesta na koži ili sluznici je potrebno premazivati 1 - 2 puta dnevno.

Osim gore navedene masti, u ljekarnama Pet centra možete nabaviti Cothivet sprej koji je cikatrizirajući antiseptik i kod kojeg također nisu poznate kontraindikacije. Cothivet je na biljnoj bazi (sastoji se od tinkture Gotu kole, eteričnih ulja lavande, ružmarina i majčine dušice), a nanosi se 3 - 4 puta dnevno. Svojim intenzivnim mirisom odbija životinju i ona prestaje lizati ranu.

Kako biste psa spriječili da liže i grize vrh repa, preporučam Vam da mu stavite plastični zvonoliki ovratnik. Životinje se brzo i relativno lako nauče na njega, a sam proces zaraštavanja bit će bitno kraći. Nošenje ovakvog ovratnika preporuča se naročito noću.


OZNAKE: