Povratak

Ponašanje, interes za ženke i lutanje psa nakon kastracije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam psa, mješanca labradora, starog 8 mjeseci. Katriran je prije nekih 2 tjedna. Ono što mene zanima je: imaju li i kastrirani psi erekciju, je li to uobičajeno? Je li normalno da on sada ganja cure i pokušava znate-već-što? Uglavnom, poludio je više nego prije i svaki dan bježi van iz dvorišta za tom nekom kujicom koju je upoznao. Nisam do sada imala muškog psa niti takvih iskustava pa stvarno ne znam je li to ok ponašanje ili ne? Unaprijed hvala! Martina

O: Kastracija u pasa nerijetko dovodi do "primjerenijeg" ponašanja ljubimca. Naime, oni ne samo što nemaju toliku želju za lutanjem (u potrazi za kujom u tjeranju), ne obilježavaju mokrenjem svoj teritorij (testosteron - muški hormon- glavni je pokretač ovog poriva povezanog sa dominantnosti), nego su i manje agresivni prema drugim psima. Sva ova, kao i mnoga druga nepoželjna ponašanja naročito su pod kontrolom ako se psa kastrira između 9. i 12. mjeseca starosti, odnosno prije spolne zrelosti i razvijanja loših navika. Zatim, pokazalo se kako oni psi pokornijeg ponašanja postaju bolji kućni ljubimci ako se kastriraju.

Smatra se da je nakon kastracije potrebno i nekoliko tjedana da se organizam "očisti", odnosno da se nivo hormona smanji. Posljedično, i ponašanje ljubimca se kroz tih nekoliko tjedana mijenja.

Međutim, kako se kastriranjem samo smanjuje produkcija hormona testosterona, tako onaj pas dominantnog karaktera zadržava želju za lutanjem i agresivnijim ponašanjem. Ako se kastracija poduzima kao mjera za sprječavanje nepoželjnog ponašanja, bez discipline i preodgoja unutar i van kuće neće sama riješiti problem.

U tom slučaju, induciran je rad s ljubimcem, po mogućnosti u nekim od škola za odgoj i edukaciju pasa. Naime, osoblje u prije navedenim školama s velikom dozom uspjeha ispravlja nepoželjna ponašanja kod ljubimaca te dobro educira vlasnike kako da se "nose" s istim ili sličnim problemima kod ljubimaca.

Iz svih prije navedenih razloga, savjetujem Vam da se oko rješavanja problema ponašanje ljubimca prvo posavjetujete sa stručnjacima iz škola za odgoj i edukaciju pasa te sa svojim veterinarom. Kombinacijom njihovih savjeta i solucija rješavanja ovih problema vjerojatno ćete doći do najboljeg mogućeg rješenja.

Više o erekciji u pasa nakon kastracije pisala je kolegica Zdravka Rumiha, dr. vet. med. u tekstu Erekcija penisa psa nakon kastracije.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr