Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Moj štenac aljaškog malamuta, star 4,5 mj, težak 21 kg, popije 4 l vode u 24 sata i puno mokri. Kada smo ga hranili Allevom, stolica je znala biti proljevasta, jako je zaudarala, prhutao se pa smo prešli na Canidu - prhutanje je prestalo, sada je stolica u glavnom žuta i kašasta (prva dva tjedna je bila super - tvrda i formirana, tamne boje), ne smrdi, obilna je, a povremeno dobije proljev pa mu dajem Darm - gel. Dok dobiva taj gel sve je ok pa nakon dva dana po starom. Veterinar misli da bi to sa stolicom moglo biti povezano s Canivitonom koji mu dajem zbog panostitisa, a i Canidae nije hrana za velike pasmine pa time nadoknađujem glukozamin i hondroin.

Kada je Thor bio star 4 tjedna jako su ga napale gliste pa ga zbog toga uredno i pažljivo čistim od parazita. Prije 5 - 6 dana pojeo je trulu jabuku u vrtu i to je povratio i dobio jak proljev pa sam mu počela davati kuhanu rižu s piletinom i veterinar mu je dao antibiotik. Proljev se smirio, nastavila sam s dehidratom i stolica je bila 2 dana u redu, a potom opet žuta, kašasta i obilna. Pas je ponekad imao krvave (malo roskaste) bjeloočnice s lagano suznim ("staklastim") pogledom kao da ima temperaturu, ali mu pri analnom mjerenju nije bila preko 38,6. Do sada sam sve ove simptome sa stolicom pripisivala fiziologiji, tj. znam da postoje psi koji jednostavno imaju takvu probavu, a Thor je jako aktivan, veseo i zaigran i ne mršavi, a neke simptome sam i pripisivala mijenjanju zubića. Oduvijek pije jako puno vode pa sam mislila da je to normalno. Uglavnom ima dobar apetit s kračim fazama slabijeg. Dogovor s veterinarom je slijedeći: pustim Thora 10-ak dana na čistom dehidratu bez Canivitona i vodi, da se "očisti" od antibiotika, a onda uzmem mokraću i stolicu. Sve to skupa i s Thorom, koji mora 12 sati biti na tašte, nosim na institut gdje će mu izvaditi krv (za kompletnu krvnu sliku i 5 biokemijskih analiza), pa onda po potrebi i ostalo (ultrazvuk...). Veterinar je rekao da bi moglo biti svašta; problemi s jetrom, bubrezima, gušteračom, želucem. Zanima me da li po navedenim simptomima, Vi možete pretpostaviti što bi mu moglo biti? Unaprijed hvala. Lidija.

O: Složeni procesi uzimanja hrane i njenog fizičkog i kemijskog pripremanja za resorpciju i iskorištavanje odvijaju se u probavnim organima (digestivnom ili alimentarnom traktu). Digestivni trakt čine: usta, jednjak, želudac, tanko i debelo crijevo te gušterača i jetra. U osnovi, funkcija digestivnog trakta se sastoji u mehaničkom usitnjavanju hrane, njenom natapanju pljuvačkom, kemijskoj razgradnji pod djelovanjem enzima digestivnog trakta i žlijezda koje svoje sekrete izlučuju u njega, resorpciji probavljenih tvari i izbacivanju iz organizma neiskorištenih sastojaka iz hrane. Svi ovi procesi su međusobno usko povezani i poremećaj bilo kojeg od njih dovodi do poremećenog toka probave hrane.

Poremećaji funkcije probavnog trakta mogu biti izazvani nepravilnom prehranom ili organskim i funkcionalnim promjenama u probavnim organima.

U funkcionalne poremećaje spadaju poremećaji pokreta i prohodnosti, poremećaji sekrecije i poremećaji resorpcije.

Proljev predstavlja povećanje obujma i sadržaja ili učestalosti pražnjenja crijeva. Vrlo često je samo simptom neke druge bolesti ili bolesnog stanja.

Ubrzanje crijevnih pokreta (hiperperistaltika), se javlja kod grešaka u prehrani, kataralnih upala sluznice crijeva, enteritisa različite etiologije (toksični, bakterijski, virusni). Hiperperistaltika se javlja u početku alergijskih reakcija, kod hipertireoze i psihičkih uzbuđenja. Uslijed bržeg prolaska hrane kroz crijeva skraćeno je vrijeme kontakta između sastojaka hrane i enzima te mnogi sastojci hrane ostaju neprobavljeni. Uslijed smanjenja resorpcije vode stolica je kašasta ili potpuno rijetka.

Gušterača je žlijezda s unutarnjim i vanjskim lučenjem, a njen lužnati sok neutralizira želučanu kiselinu.

Enzimi gušterače sudjeluju u kemijskoj razgradnji hrane do molekula koje se mogu upiti u krv. Na probleme vezane uz nedostatak egzokrinih enzima gušterače upozorava, između ostalog, promjena u količini i kakvoći ekskremenata. Psi učestalo defeciraju, a stolica je svijetla i ovisno o vrsti hrane, obilna, kašasta, pjenušava, masna, kiselkasta ili užegla zadaha.

Uloga jetre u probavi je vrlo važna. Kako bi iz crijeva hranjive tvari dospjele u krv, moraju se metabolizirati u jetri. Jetra također proizvodi žuč koja se pohranjuje u žučnom mjehuru, a služi za raspršivanje masti.

Malapsorpcija je stanje nedovoljne apsorpcije najjednostavnijih komponenti hranjivih tvari (monosaharidi, aminokiseline, monogliceridi, masne kiseline, vitamini, minerali, elektroliti, voda). Uzrok malapsorpcije može biti bolest organa koji sudjeluju u probavi hrane (jetra, gušterača), nedostatak probavnih sokova u crijevu i posljedicno otežane razgradnja hrane ili prebrzi prolaz hrane kroz crijeva. Kliničku sliku karakteriziraju proljev, steatoreja, gubljenje na težini, opća slabost, dehidracija, anemija, sklonost krvarenjima.

Crijeva su u pasa normalno nastanjena prirodnom fiziološkom bakterijskom florom koja razgrađuju ostatke hrane i ne dopuštaju nastanjivanje patogenih bakterija. Međutim, kod određenih okolnosti (npr.uzimanje antibiotika), dolazi do poremećaja crijevne flore što dovodi do proljeva.

Vrlo efikasni su se u tim slučajevima pokazali probiotski preparati "Darm gel" i "Canizyme".

Sve navedeno je samo nastojanje da Vam približim problematiku i objektivnu preporuku veterinara da dijagnozu postavi po dodatnim laboratorijskim(i drugim) pretragama.

OZNAKE: