Odgovara:
Danijela Biban, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P:  Kujica (križanka jazavčara) mi se prvi put okotila s 4 godine. Prvo štene je bilo mrtvo kad ga je okotila i prestala se kotiti, pa je ujutro završila na carskom rezu. Imala je još 3 štenca, od kojih je jedan uginuo odmah, a druga 2 nakon 5 dana. Sada je opet skotna i bi li bilo najbolje da je odvedem veterinaru čim trudovi počnu ili da se nadam da će ovaj put uspjeti sama..?
Petra

O: Prije odluke o parenju trebalo bi provesti određene mjere opreza, kako bi budući graviditet protekao u najboljem redu.

Prije svega, kuju bi trebali odvesti na kompletan zdravstveni pregled, kako bi utvrdili da je organizam zdrav, u dobroj kondiciji i sposoban za parenje. Ne bi bilo na odmet napraviti i vaginalni pregled, kako bi se utvrdilo da je rodnica prohodna i da nema nekih prirođenih anomalija koje bi mogle otežavati štenjenje.

Osim toga, kuja bi prije odluke o oplodnji trebala biti redovito cijepljena protiv psećih zaraznih bolesti i bjesnoće, te očišćena od crijevnih parazita (što treba provesti i 2 tjedna pred porod, te u periodu laktacije).

Za zdravlje i dobru kondiciju neobično je važna pravilna prehrana i redovito vježbanje (da ne bude pretila), što će olakšati graviditet, porod i laktaciju. U drugoj polovici graviditeta treba joj pojačati ishranu (najbolje hranom za štence) i ostaviti je na tom režimu prehrane sve do završetka dojenja.

Graviditet kuje traje u prosjeku 64 dana, a zatim uslijedi porod.

Neposredno pred porod, kuji će vidljivo porasti trbuh, napuniti će se mliječna žlijezda, rektalna temperatura će pasti za cijeli stupanj, a promijeniti će se i njeno ponašanje - postati će nemirna, tražiti će mjesto za štenjenje, stoga je na Vama da joj osigurate miran, tihi i topli kutak, koji nije na propuhu, kako bi u miru i bez dodatnog stresa provela tih nekoliko sati koliko može trajati štenjenje.

Dužina trajanja štenjenja vrlo je individualna.

Kod većine kuja porod prolazi bez većih komplikacija, izuzev onih kojima je to prvi okot, pa su zbunjene, uplašene i ponekad trebaju asistenciju vlasnika ili veterinara.

Ukoliko se porod iz bilo kojeg razloga prekine (preveliki štenci koji "zapnu" u porođajnom kanalu; umor kuje; slabi ili izostali trudovi...), potrebno je hitno potražiti pomoć veterinara.

Nisu rijetki slučajevi kada dolazi do komplikacija pri porodu. Otežane porode nazivamo distokija.

Uzroci mogu biti brojni - poremećen tijek poroda (produže se intervali između trudova ili ih uopće nema; dugotrajni porod koji iscrpljuje kuju; preuzak porođajni kanal ili preveliki štenci, koji zaostanu u porođajnom kanalu; manjak plodne tekućine, pa porođajni kanal nije dovoljno sklizak i dovodi do zaostajanja štenaca), mrtvorođeni štenci (najčešće kod prvorotkinja) ili je općenito zdravstveno stanje kuje loše, pa nije u stanju sama izdržati porod do kraja.

Kako biste bili sigurni da se radi o komplikaciji, obratite pažnju na sljedeće znakove:

1. ukoliko trud traje više od 20 minuta, a ne završi istiskivanjem štenca iz porođajnog kanala

2. ukoliko kuja ubrzano i otežano diše, apatična je, a tjelesna temperatura joj se povisila iznad 39,5

3. ukoliko kuja krvari iz rodnice duže od 10 minuta

4. ukoliko iz porođajnog kanala viri glavica šteneta i plodni mjehur

U navedenim je slučajevima uvijek potrebna pomoć veterinara.

Po završetku poroda, kuja uglavnom sama pregrize pupkovinu (ukoliko to ne učini, potrebna je asistencija vlasnika, koji će to učiniti isključivo sa sterilnim škarama ili skalpelom, otprilike 1 - 1,5 cm od tijela!) i pojede posteljicu (nikako joj ne dozvoliti da pojede više od 3-4 posteljice, jer bi mogla dobiti proljev; a ukoliko ih odbija sama skinuti i pojesti - najčešće kuja kojoj je ovo prvo leglo - vlasnik treba manuelno izvaditi štence iz posteljice, kako bi spriječio ugušenje).

Lizanjem štenaca kuja ih suši, a istovremeno im potiče cirkulaciju. Osim toga, često ih liže po analnom otvoru i spolnim organima, ne bi li na taj način potaknula defekaciju i mokrenje.

Ponekad se dešava da štene aspirira plodnu tekućinu (čuju se hropci dok diše), pa mu u tom slučaju vlasnik pomaže na način da ispravi jezik u usnoj šupljini, a štene okrene naglavačke, fiksira glavu i tijelo s obje ruke i laganim trzajem protrese. Postupak se ponavlja, dok god se čuju hropci. Pri tome treba biti jako oprezan, da ne bi ozlijedio štene.

U periodu 3 - 7 dana po završetku poroda, kuji će se iz vagine cijediti krvavi iscjedak. Ukoliko se taj period produži, obavezno je odvedite na pregled kod veterinara, da se utvrde moguće komplikacije.

Štenci se nakon poroda smještaju uz kuju, a ona ih instiktivno usmjerava prema sisama, ne bi li posisali kolostrum (prvo mlijeko), koji sadrži antitijela bitna za njihovo preživljavanje u prvim tjednima života (dok još nisu sposobni stvarati vlastita).

Ukoliko se radi o štenjenju tijekom zimskih mjeseci, ne bi bilo na odmet u blizinu ležaja postaviti grijalicu, ili kuju i štence obavezno držati u toploj prostoriji.

Otprilike 24 sata nakon poroda kuju bi trebalo odvesti veterinaru, da se napravi Rtg snimka i utvrdi jesu li svi štenci izašli van.

OZNAKE: