Povratak

Portugalski Podengo

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Kupila sam u Hrvatskoj psića, sad je 4 mjeseca, zapravo ja sam kupila chihuahuau, ali preko oglasa sam vidjela da jedna žena prodaje i ja sam se zainteresirala i stupila u kontakt s njom, psića sam vidjela dok je bio manji na slici i rekoh „to je to“, međutim kako je sad veći i kad sam bila na feriju u Hrvatskoj, kad sam ga vidjela, pretpostavila sam da nije čisti nego mješanac i kad smo se vratili u Švicarsku otišla sam s njom kod veterinara, da bi mi veterinar rekao da je to podengo rasa manjeg rasta, možda miješan s chihuahuom, ali ne mogu biti sigurni, jedino da provjere putem krvi. Ne mogu da vjerujem da netko, kao što je ta gospođa, prodaje psiće pod čistokrvne chihuahua i to preko oglasa i dan danas prodaje, a u biti to uopće nije chihuahua. Možete li mi reći malo o toj pasmini podengo, to je neka portugalska pasmina?

Hvala unaprijed i srdačan pozdrav od Marijane


O: Portugalski Podengo dolazi u tri veličine: mali, srednji i veliki. Pripada u skupinu lovačkih pasa i u davna vremena koristio se za lov kunića, zečeva i druge divljači.

Psi ove pasmine dolaze u dvije varijante, kratkodlaki s poddlakom ili dugodlaki bez poddlake.

Svi podengo tipovi su izdržljivi, inteligentni, sve novo brzo nauče, živahni su psi, vrlo su aktivni i  miroljubivi s drugim životinjama i vole djecu. Uživaju provoditi vrijeme s ljudskom obitelji. Odani su i neustrašivi, a također su i dobri čuvari  kuće te ako se podvrgnu obuci i dresuri  iskusnih ljudi možete svakako uživati u ponašanju ovih psa.

Vole trčati po livadi i na suncu pa im je potrebno osigurati boravak u prirodi. Ako se manje kreću, u želji za aktivnošču počnu trčati po stanu i skakati po namještaju pa je potrebno biti oprezan jer se mogu ozlijediti.

Vole se igrati, ali su oprezni sa strancima.

Ako se drže u dvorištu potrebno je imat dobro ograđen prostor kako pas ne bi odlutao od kuće. Kad im nešto zaokupi pažnju, to izražavaju lajanjem i općenito vole lajati. U šetnji ih je poželjno stalno imati pod kontrolom, odnosno na povodniku.

Visina za pasminu portugalski Podengo Peqeuno je 20-30 cm: za mali varijetet 8-12 cm i težine je 4-6 kg; srednji su 12-22 cm u grebenu, a veliki 22-28 cm.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr