Povratak

Posjekotina i tetanus

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
tanja_mutak1

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 

P: Danas mi se pas posjekao na hrđavom željezu. Odmah nakon toga isprao sam mu ranu i namazao sa "betrion masti". Poslijepodne se počela čudno ponašati. Ne veseli nam se kao inače i sva je nekako tužna. Možda je samo tužna jer smo se vratili iz vikendice gdje je bila cijeli dan na slobodi, a sad je ponovno u stanu. Samo, u sjećanju mi je ostalo da se malo porezala pa me strah da se nije nešto inficiralo? Mislite li da je mogla dobiti tetanus ili sl.? Ante


O: Posjekotina (vulnus scissum) je rana koja nastaje djelovanjem oštrog i pločastog predmeta (sječiva). Rubovi rane su oštri, a oštećenja su uočljiva u okolini rane. Ako rana zjapi ili je preklopljenih rubova, onda je zatvorena. Najčešće je prisutno manje ili obilnije krvarenje, a uz presjecanje krvnih žila često su presječeni i živci i tetive, što takve rane čini složenim i vrlo bolnim.

O obradi rane pisala sam u ranijem odgovoru Ozljeda jastučića (mekuši) na šapi psa / Obrada otvorenih rana.

Tetanus uzrokuje Clostridium tetani obligatni, anaerobni, sprotvorni gram pozitivni mikroorganizam koji se nalazi u okolišu u prljavštini te je dio normalne bakterijske flore crijeva sisavaca sa predilekcijom na kontaminirane, nekrotične i anaerobne rane. Germinativne spore u ranu proizvode egzotoksin tetanospazmin (tetanus toksin) koji je otporan na dezinficijense.

Simptomi se javljaju par dana do par mjeseci nakon što spore uđu u ranu.  Nekrotične rane često zarastu površinski. Lokalna infekcija maniofestira se blagom ukočenošću mišića ili noge kod mjesta ulaska spora, javlja se ukočenost stražnjih ekstremiteta, štulast hod, slabost i inkoordinacija. Može proći spontano zbog parcijalne imunosti na tetanospazmin. Prodromalni do generalizirani oblik javlja se kada dovoljno toksina dođe do mozga. Tada se javljaju simptomi istegnutog repa, progresivni grčevi mišića, grč ekstremiteta, cijelog tijela i bolnost. Disanje je otežano, otvaranje usta također, što otežava uzimanje hrane, kontrakcije vjeđa i naborano čelo, uspravljene uši, slinjenje, groznica, bolno mokrenje i začep, a smrt nastaje zbog grča muskulature grkljana i disanja.

Uzroci i rizični faktori su netretirane rane koje čine ulaz za spore.

Pretragom krvi možemo naći početnu leukopeniju koja prelazi u leukocitozu. Mogu biti povišeni AST i CPK zbog oštećenja mišića u kasnijoj fazi bolesti. Pretragom urina nalazimo mioglobin.

Liječenje se temelji na dobroj potpornoj terapiji i stalnoj njezi u periodu 3-4 tjedna. Zbog poteškoća u hranjenju hrana mora biti mekana. Prisilno hranjenje i hranjenje na sondu može pogoršati napade pa se ne preporuča. Pacijenta treba rehidrirati, oralno vodom ili parenteralno infuzijom.Pacijenta treba smjesti u mračnu, mirnu i tihu prostoriju na mekanu podlogu da se spriječe dekubitusi. Urinarnia kateterizacija i klizme rade se kada pacijent ne urinira i ne defecira. Od lijekova se daju sedativi za kontrolu grčeva, tetanus antitoksin i antibiotici.

Betrion® mast pripada skupini lijekova koji se nazivaju antibiotici za lokalnu primjenu. Betrion® mast se koristi za liječenje bakterijskih kožnih infekcija u bolesnika svih dobnih skupina (Primarne infekcije kože: impetigo, folikulitis, furunkuloza, Sekundarne infekcije: inficirane dermatoze (inficirani ekcem, neurodermitis), inficirana kožna oštećenja (abrazije, ugrizi insekata, postoperativne rane). Betrion® se može koristiti s ciljem sprječavanja bakterijske kontaminacije manjih rana, incizija i drugih čistih lezija te sprječavanja infekcije abrazija te manjih posjekotina i rana.

Savjetujem Vam da odvedete psa veterinaru koji će pregledati nogu, obraditi ranu i staviti ga na terapiju da se rana ne inficira.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr