zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Psa mi je prije nekoliko dana udario auto. Nema nikakvih većih ozljeda, ali ima posjekotinu iznad i ispod oka. Čistim mu to Rivanolom i lijepo je počelo zarastati, međutim drugi pas mu je zaderao krastu i skinuo je. Možete li mi preporučit nešto za brže zacjeljivanje jer je on sam ne može lizati pa teže zacjeljuje? I možete li mi preporučiti nešto za zaštitu rane pošto se ne usudim bivacyn sprejem ili praškom jer je u bliziki oka.

Unaprijed hvala, Petra

O: S obzirom na osjetljivo područje na tijelu psa, ljubimcu možete pomoći u oporavku oštećene kože upotrebom prirodnog cikatrizirajućeg antiseptika (dezinficira ranu i pospješuje njeno zaraštavanje) od Vetoquinola - Cothivet sprej, kod kojeg nisu poznate kontraindikacije. Cothivet je na biljnoj bazi (sastoji se od tinkture Gotu kole, eteričnih ulja lavande, ružmarina i majčine dušice), a nanosi se 3 - 4 puta dnevno na oboljelo mjesto do izlječenja. Namijenjen je za tretiranje svih vrsta rana bez obzira na njihovo porijeklo, prirodu, proširenost i lokalizaciju. Cothivet možete pronaći u veterinarskim ljekarnama svih Pet centar trgovina.

Kako je rana kod Vašeg ljubimca u blizini oka, sredstvo nemojte sprejati na ranu, već sadržaj nanesite na kompresu i tako natopljenu kompresu stavite direktno na ranu.

No, ovdje je važno naglasiti i važnu činjenicu da nikada ne treba podcjenjivati zatvorenu ozljedu, naročito kada se radi o udarcu automobila. Prilikom traumatskih ozljeda, ako i nije ozlijeđena i koža, ipak može doći do ozljede unutarnjih organa koje mogu biti očite tek nakon nekoliko dana, kada je nerijetko i prekasno.

U svakom slučaju, radi zdravlja ljubimca kao i vlastite sigurnosti, savjetujem Vam da se s ljubimcem što prije uputite kod veterinara. Isti će biti u mogućnosti na osnovi kliničkog pregleda procijeniti zdravstveno stanje Vašeg ljubimca te Vas po potrebi dalje savjetovati o potrebitoj terapiji i njezi.

OZNAKE: