Povratak

Postepeni rast šteneta labradora / Preparati za potporu zdravom rastu i razvoju štenaca

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
albert finta


Odgovara:
Albert Finta, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imam labradora starog 9 mjeseci i cijepljen je protiv bjesnoće sa 6 mjeseci, a i kastriran je. Zanima me da li sve to utječe na njegov rast jer mi se čini da je manji nego šta treba biti. Molim vas, recite mi do kojeg doba on treba rasti i kada završi sa razvojem koliki treba biti i koliko kila treba imati. Postoje li kakvi nadomjesci za rast? Unaprijed zahvaljujem, Marijalaco

O: Teško je točno procjenjivati koliko bilo koja pasmina dobiva na tjelesnoj težini. Naime, ti podaci eventualno mogu biti okvirni jer postoje velike razlike između pojedinih pasmina, između spolova kao i pojedinih legala.

Tijekom narednih 8 tjedana intenzivna rasta i razvoja štenaca, smatra se da oni postepeno dobivaju oko 1 kg tjedno. Stoga, prosječna tjelesna težina labradora oko 8 tjedana starosti kreće se između 5 i 7,7 kg. Od 8. tjedna starosti pa sve do 6. mjeseca starosti štenca njihova tjelesna težina se na slični, prije naveden način, mijenja. Tako, labrador s 6 mjeseci starosti ima negdje između 22 i 25 kg tjelesne težine.

Iz aktualne ponude naših veterinarskih ljekarni izdvojio bih:

  • Petvital "GAG" - preparat koji pruža odličnu opskrbu sustava za kretanje glikozamin glikanom (GAG). Njegovim djelovanjem obnavlja se i stabilizira struktura vezivnog tkiva (tetive, ligamenti, zglobna hrskavica, diskovi).
  • Caniviton forte prah - s visokim sadržajem glikozaminoglikana (hondroitin sulfat).
  • VMP tablete (Pfizer) - vitamini, minerali i proteini kao nadopuna prehrani.

U svakom slučaju, savjetujem Vam da s ljubimcem posjetite svojeg veterinara. Isti će biti u mogućnosti pregledati ljubimca te mu u skladu s postavljenom dijagnozom odgovarajuće pomoći .

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr