Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Poštovani, imam kujicu maltezera staru godinu dana, kojoj je prije 3 dana izvršena Ovarohisterektomia. Drugi dan nakon zahvata primijetila sam krvavi iscjedak iz vagine nakon ili za vrijeme uriniranja.
Molim vas za mišljenje o čemu se radi i što dalje napraviti.
S poštovanjem,
Vanja

O: 
 Jedan je od osnovnih zahtjeva u kirurgiji osigurati sigurnost bolesnika tijekom kirurškog zahvata.  Međutim, u praksi to nije uvijek lako ostvariti.  

Iako se kirurški zahvat izvrši po pravilima struke, potencijalne opasnosti od kirurških pogrešaka s pratećim postoperacijskim poteškoćama i komplikacijama nije moguće izbjeći. Tako je činjenica da neke postoperacijske poteškoće nakon "lege artis" izvedene operacije mogu biti i njezina izravna posljedica. Nadalje, javljaju se i postoperativne komplikacije koje su izravno povezane s operacijom izvedenom po pravilima kirurške tehnike, a razlog im je ili u samom bolesniku, ili u tehničkim nedostacima uključenim u operaciju, ili u oba razloga zajedno. Poznato je opasno popuštanje kirurških šavova ili podveza usprkos njihovu tehnički ispravnom postavljanju tijekom operacije. Razlog mogu biti manje vrijedne tkivne strukture koje se tijekom operacije ne mogu sa sigurnošću uočiti, pa ne mogu osiguravati sigurnost šava i ligatura, šivaći materijal slabe kvalitete ili dr. U spomenutim primjerima, kao i u nizu sličnih, postoperacijske poteškoće, odnosno komplikacije, nisu posljedica kirurške nestručnosti, nego su uobičajeni rizik kirurškog liječenja. Kirurg ih svojim znanjem i umješnošću može umanjiti, ali ih ne može potpuno izbjeći.

Dakle, u veterinarskoj, kao i u humanoj medicini, nitko Vam ne može garantirati da će za vrijeme i po kirurškom zahvatu "sve biti 100% u redu". Životinju je potrebno prije zahvata pregledati, izvršiti laboratorijske i druge pretrage koje će biti objektivan pokazatelj statusa životinje, te se prije i nakon operacije točno držati uputstava Vašeg veterinara.

Kod kuja je sterilizacija zahtjevniji zahvat nego kod mužjaka. Kako su jajnici kod kuje smješteni duboko u trbušnoj šupljini, a i prokrvljenost je drugačija, kujice moraju strogo mirovati 24 sata nakon zahvata. Kuje se u pravilu ne steriliziraju u tjeranju zbog jače prokrvljenosti svih spolnih organa u tom razdoblju, već je idealno vrijeme za ovaj zahvat oko 2 mjeseca nakon tjeranja. Dakle, sterilizacija, iako rutinski zahvat u kirurgiji malih životinja, velika je operacija u kojoj se otvara trbušna šupljina. Statistički vrlo mali broj životinja ima problema kod anestezije, same operacije i postoperativnim krvarenjem. Ovo krvarenje može rezultirati prekomjernom aktivnošću nakon zahvata što rezultira puknućem neke od krvnih žila.

Savjetujem Vam da kujicu odvedete svojem veterinaru kako bi pregledom utvrdio da se možda ne radi o ozbiljnoj komplikaciji te prema nalazu preporučio daljnju njegu.

OZNAKE: