Povratak

Poteškoće s cijepljenjem zbog straha i otpora psa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam jedan problemčić. Imam pekinezera Pekija starog skoro 3 god (napunit će ih 14.2.). Problem je taj što se on treba cijepiti. Prošlo cjepljenje smo ga jedva cijepili tako što smo mu preko cijele glave stavili brnjicu, ali on to nije zaboravio pa taj trik ne uspijeva. Što se tiče normalnog cijepljenja, s njim nema šanse jer je zapamtio veterinara i sve ostalo. Molim vas, dajte mi neki trik kako da ga cijepimo.
Unaprijed hvala. Antonela

O: Mali psi često pokazuju otpor prema radnjama vezano za pregled ili cijepljenje. Cijepljenje je potrebno obaviti brzo i ispravno. Kako ne bi došlo do ozljeđivanja ljubimca, važno je dobro i čvrsto fiksirati psa, a pritom se zaštititi od ugriza postavljanjem brnjice. Kod malih pasmina specifične građe njuške, kod kojih nismo u mogućnosti staviti brnjicu, potrebno je ljubimca fiksirati tako da se koriste zaštitne rukavice i to osoba koja će biti dovoljno snažna i spretna obaviti navedeni zahvat. Potrebno je unaprijed se dogovoriti s veterinarskom ambulantom, gdje će Vas naručiti za odgovarajući termin i tako Vam pružiti adekvatnu pomoć.

Rjeđe, ali je moguće koristiti i Sedalin gel koji se daje umješan u hranu ili direktno u usta ili "obraznu vrećicu". Nakon aplikacije Sedalina životinja se umiri, nije više razdražljiva i agresivna, postaje nezainteresirana za okolinu, oslabi im obrambena reakcija, zatome osjećaj straha, umanjuje motoričku aktivnost - hipokinezija, a istodobno im se opusti mišičje - miorelaksacija. Sedalin ne utječe znatno na stanje svijesti. Ovaj antipsihotik djeluje vrlo blago analgetski, što olakšava obavljanje dijagnostičkih i terapijskih zahvata. Nakon p/o primjene Sedalin gela, acepromazin se djelomice resorbira, a trankvilizacijski učinak u malih životinja nastupi za 15-20 minuta. Daju li se preporučene doze 1 ml na 20 kg, sedacija traje 6-12 sati. Kod malih ljubimaca koriste se vrlo male količine i prema preporuci ambulantnog veterinara.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr