Povratak

Poteškoće sa šapama kujice - bakterijski pododermatitis

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
tanja_mutak1

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 

P: Imam kujicu, mješanku staru 11 godina i za svoje godine se držala jako dobro što se tiče zdravlja, dok prije oko 3 mjeseca nije počela zaostajati u šetnjama iza nas i usporavati u hodu. Šetnje su postajale sve duže i duže i nakon nekog vremena je za rutu od možda 15-ak min.hoda trebalo pola sata i više vremena. Ispostavilo se da grize jastučiće na nožicama i da joj se stvaraju ranice, a i jastučići su joj sami po sebi na više mjesta popucali. Nedavno sam uočio i renice po nogama koje nisu na jastučićima, a ona se nemilice i dalje često grize. Išli smo veterinaru koji joj je u prvom navratu dao tablete za jačanje mišićne mase, a drugi put u istoj klinici dali su nam antiseptički šampon za ispiranje nogu, no ništa joj od toga ne pomaže i stanje je sve gore i gore. Došlo je do toga da je izvedemo van i ona samo stoji i eventualno obavi nuždu s time da je po stepenicama i betonu moramo nositi. Što se ponašanja tiče, ode ispod neke klupe u parku i počne kopati jamu u koju onda legne, što me čudi, jer ako ima rane po jastučićima moralo bi je to boliti, osim ako nije u pitanju neki svrbež, pa to radi iz tog razloga da ublaži isti, a prije toga dok je još mogla hodati često je odlazila da legne u travu. I inače je miran i vrlo inteligentan pas i njeno ponašanje se ne razlikuje mnogo od prije

osim što se sad povlači u kut bilo koje sobe u stanu, no voli dok je netko uz nju u toj sobi ili ide u prostorije u kojima smo mi, ali boravi na periferiji. Rečeno je da nema vidljivih poremećaja, osim tumora na dojkama, ali koji je navodno normalan za njene godine i čije stanje moramo pratiti. Zubi su joj puni kamenca i ima laganu paradontozu, ali i to je navodno isto normalno za njene godine. Što nam je činiti da joj pomognemo i u čemu bi mogao biti problem?

Hvala Vam, Filip

O: Bakterijski pododermatitis je duboka bakterijska infekcija šapa koja se gotovo redovito javlja sekundarno zbog nekog drugog već postojećeg uzroka. To mogu biti strana tijela (klas, trn..), paraziti (demodeks, krpelj..), gljivice, preosjetljivost (alergija) na hranu, travu, materijale.., endokrinopatije, trauma (kamenčić, oštri podovi, opekline).

Česta je u pasa. Jedna ili više šapa su zahvaćene crvenilom između prstiju, prištićima, gnojnim prištićima, čvorovima, krvavim mjehurima, fistulama, čirevima, područjem bez dlake ili otečenjem. Svrbež (lizanje šapa i grickanje), bol ili šepanje mogu biti prisutni. Često je i povećanje regionalnih limfnih čvorova.

Diferencijalno dijagnostički potrebno je isključiti demodikozu, pododermatitis izazvan gljivicom Malasseziom, ostale gljivice, duboka gljivična infekcija, autoimune kožne bolesti i neoplazije.

Dijagnoza se temelji na isključivanju ostalih uzroka, citološki se može naći gnojna upala sa bakterijama. Dermatohistopatološki se vidi gnojna upala okoline dlake, upala dlačnog folikula, gnojni čir i čvorovi. Bakterije se u lezijama teško vide. Bakterijskom kulturom primarni patogeni su obično stafilokoki. Mješane bakterijske infekcije su također česte.

Liječenje se temelji na prepoznavanju i eliminaciji primarnog uzroka. Sistemski antibiotici trebaju biti aplicirani kroz duži period i nastaviti još barem dva tjedna nakon poboljšanja. Vlažne maramice (bez alkohola, klorheksidinske ili antimikrobne) svakih 12 do 72 sata mogu pomoći. Lokalne kupke (klorheksidin - npr. Plivasept glukonat) u trajanju od 10-15 minuta prvih tjedan dana terapije. Smanjiti na najmanju moguću mjeru daljnju traumu šapa tako da je pas što više u kući, šeće kratko na povodniku i izbjegava grube površine (šljunak, asfalt..) te šetnje traju što kraće.

Prognoza je dobra do upitna, ovisno o mogućnosti eliminacije primarnog uzroka. Kod kroničnih slučajeva mogu ostati ožiljci i višak tkiva pa su šape i dalje osjetljivije na traume.

Psa treba obavezno staviti na antibiotsku terapiju i potražiti uzrok što je dovelo do bolesti.

Ono što Vi možete učiniti za Vašeg psa je da je redovito tretirate protiv buha, kontrolirate punjenost analnih žlijezda jer i ta stanja mogu dovesti do grizenja šapa. Zubi s puno kamenca i paradontozom su izvor bakterija, što još dodatno pogoršava stanje šapa. Hranite psa kvalitetnom hranom za pse, a preporučam medicinsku hranu za pse koji imaju problema s kožom ili, ako veterinar preporuči, potpuno hipoalergenu hranu ako želi isključiti hranu kao uzrok. Od regularnih hrana birajte kvalitetniju hranu, po mogućnosti onu s ribom koja je bogata masnim kiselinama i tako povoljno djeluje na bolesnu kožu.

Također možete davati u hranu dodatke s omega-3 i 6 masnim kiselinama koje će povećavati otpornost kože i smirivati upalu.

Kada se šape oporave, preporučam Dr. Clauder´s kremu za zaštitu šapa s pčelinjim voskom koja štiti kožu šapa od raspuknuća na neravnim površinama, a možete ga koristiti i zimi kao zaštitu od leda i soli.

Grizenje šapa možete spriječiti stavljanjem zaštitnog ovratnika da ne može dosegnuti šape. Ako je koja šapa jako ranjava možete kupiti i posebnu šlapicu (Karlie) koja se navuče na šapu prilikom šetnje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr