sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam cuku od 2 mjeseca. Prije par sati je piškio i nije mu se pimpek vratio u normalu pa me interesuje šta tu raditi jer cvili cijeli dan?
Hvala, pozdrav. Đorđe

O: Zaista mi je teško na ovaj način reći o čemu se radi. Štenci u starosti od 4 do 6 mj. ulaze u dob kada  počinju pokazivati prve znakove spolnosti. Tada se često događa i pojava izlaska penisa iz prepucijalne vreće uslijed opuštenosti ili pak uzbuđenja, a sve zbog nedovoljno razvijenog živčanog sustava i mogućnosti kontrole. Događa se i to da  spolovilo  nabrekne, a  štene se tada učestalo liže. Ovakve pojave u pravilu nisu osobiti problem. Budući da se ovdje radi o štenetu od dva mjeseca još je prerano za ovakvu pojavu.

Treba obratiti pozornost na pojave kada penis iz zdravstvenih razloga izađe van prepucijalne vrećice kada se uočava otečenje, upala i bolnost područja i tada je neophodna pomoć u veterinarskoj ambulanti.

Najčešća  dva uzroka ovakvo stanju su: fimoza koja predstavlja nesposobnost vraćanja prepucija preko glansa penisa i parafimoza koja pak nastaje kada koža koja prekriva penis ostaje povučena i ukliještena iza glansa penisa ili se nabora. Ovakva konstrikcija može uzrokovati zastoj cirkulacije krvi u penisu ili otežava cirkulaciju pa se javlja otečenje i upala glansa penisa i okolne kože. Takva konstrikcija dovodi do nemogućnosti vraćanja penisa u prvobitni položaj što za posljedicu ima nekrozu, nemogućnost uriniranja i intoksikacije te širenje upale na cijeli organizam krvlju (sepsa).

Do nemogućnosti vraćanja penisa i komplikacija mogu dovesti i prekomjerno izrasle ili nepravilno izrasle dlake na vrhu prepucijalne vreće pa i na to treba obratiti pozornost.

Zbog svega navedenog Vam savjetujem da se što prije odvedete štene veterinaru kako bi nakon pregleda  postavio  dijagnoza i  preporučio odgovarajuću terapiju.

OZNAKE: